• Haberler
  • İşçi
  • 'Ekonomik büyümenin sadece belli kesime, işsizlik almış başını gitmiş'

'Ekonomik büyümenin sadece belli kesime, işsizlik almış başını gitmiş'

CHP'li Erhan Adem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin ekonomisinin yüzde 4,5 büyüdüğünü söyleyerek anlattığı 'başarı masalının' tarım sektörünü ve paydaşlarını göz ardı ettiğini ileri sürdü.

CHP Tarım ve Orman Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erhan Adem, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan büyüme rakamları hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu. Adem, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'nin ekonomisinin yüzde 4,5 büyüdüğünü söyleyerek anlattığı "başarı masalının" tarım sektörünü ve paydaşlarını göz ardı ettiğini ileri sürdü. Adem,  istatistiklerin, tarım sektöründe bir gerileme olduğunu açıkça ortaya koyduğunu vurguladı. Adem, şimdi sorulması gerekenin büyümenin gerçekten var olup olmadığı olduğunu ve evlerine, sofralarına bir refah gelip gelmediğini sordu.

Erhan Adem, Erdoğan'ın ekonomik büyüme olarak sunduğu rakamların, genel refahı artırmadığını, sadece belirli bir kesimin zenginleşmesine hizmet ettiğini savundu. Adem, tarım sektöründeki gerilemenin, milyonlarca tarım işçisinin geçim kaynaklarını tehdit ettiğini ve vatandaşların sağlıklı ve uygun fiyatlı gıdaya erişimini zorlaştırdığını dile getirdi. 

Adem, kentlerde güvenli gıdaya erişim sorunları ve işsizliğin arttığı bir ortamda, kırsal kesimde üretim maliyetlerinin artması ve üretimin borçlanma ile sürdürülmesinin, ekonomik büyümenin sadece belirli bir kesime fayda sağladığını gösterdiğini belirtti. Hükümetin, ekonomik sıkıntıları görmezden gelerek pembe bir masal anlatmasının inanılmaz olduğunu ifade eden Adem, tarım sektöründeki daralmanın sadece ekonomik değil, aynı zamanda sosyal ve toplumsal bir sorun olduğunu vurguladı.

Erhan Adem şunları kaydetti: 

"İktidarı bir kez daha uyarmak istiyoruz.  Vatandaşa büyüme masalları anlatmaktan vazgeçip bir an öce gıdaya ulaşımındaki engelleri kaldırın. Üreticiyi ‘laf ola beri gele’ anlayışıyla desteklemekten uzak durun. Büyüme masalları ile aslında ‘küçüldüğümüzün, yoksullaştığımızın’ göstergesi olmuş durumda. Bu büyümeden iş gücüne, emekçiye pay düşmüyor. Seçim dolayısıyla yapılan sözüm ona onca ödemeye rağmen. Tarım Yasası’na göre, Tarım ve hayvancılığa ayrılacak destekleme bütçesi, o yılın milli gelirinin yüzde 1’inden az olamaz. Gel gör ki hükümetin umurunda değil. 2024 yılında 91.5 milyar lira destekleme ödemesi öngörülüyor. Oysa yasaya göre 411.5 milyar lira olmalıydı.”

 

Bakmadan Geçme