• Haberler
  • Memur
  • Ekonomik güçlükler memur, işçi ve emeklileri zorluyor

Ekonomik güçlükler memur, işçi ve emeklileri zorluyor

Memur ve emekliler için 2025 yılı zorlu geçecek toplu sözleşme zam oranları düşüş gösteriyor.  Asgari ücretin Temmuz'da artmaması, Ocak ayında yapılacak zam oranlarının enflasyonla sınırlı kalacağı beklentisini artırıyor.

2025 yılı, memur, işçi ve emekliler için zorlu geçecek gibi görünüyor. Geçim sıkıntısı yaşayan emekçiler ve emekliler, önümüzdeki yılda da ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalacak. 

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberini MEMUR5.COM editörü derledi.

Sözleşme Etkisi: Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun belirlediği toplu sözleşmeye göre, memur ve memur emeklileri bu yıl için yüzde 15+10 zam almıştı. Ancak gelecek yıl bu zam oranı yüzde 6+5 olarak belirlendi. Ayrıca, memur ve memur emeklileri, 6 aylık enflasyon oranlarına (TÜFE) göre fark alacak. Bu durum, memurların ve emeklilerin alım gücünün ciddi anlamda düşmesine yol açabilir.

Asgari Ücretli: İktidar, taleplere rağmen bu yıl Temmuz ayında asgari ücrete zam yapmadı; zam Ocak ayına bırakıldı. Ancak, Merkez Bankası’nın 2024 yılı sonu için öngördüğü yüzde 38’lik enflasyon tahmini ve 2025 yılı sonu için yüzde 14 olarak belirlenen oranlar, asgari ücret artışının düşük olacağını gösteriyor. İktidarın Eylül ayında yayımlayacağı yeni orta vadeli program, enflasyon beklentilerini netleştirecek, ancak mevcut tahminler, asgari ücrette önemli bir artış beklenmediğini gösteriyor. Şu anda 17 bin 2 lira olan net asgari ücretin Ocak ayında yapılacak zamla birlikte yine düşük kalacağı düşünülüyor.

Kamu İşçisi: Yaklaşık 1 milyon kamu işçisine yapılacak ücret zammı, gelecek yıl imzalanacak çerçeve protokole göre belirlenecek. İktidar ve işçi konfederasyonları arasında yapılacak görüşmeler sonucunda, işçilerin Ocak ayından itibaren alacakları zam oranları belirlenecek. Ancak bu zam oranlarının da, enflasyon tahminleri doğrultusunda düşük kalabileceği endişesi hakim.

Yine "0" Zam: İşçi ve Bağ-Kur emeklilerinin aylık artışları, gerçekleşen 6 aylık enflasyon oranına göre belirleniyor. Milyonlarca işçi ve Bağ-Kur emeklisi Ocak ayında, yılın ikinci yarısında oluşan TÜFE oranında zam alacak. Ancak, enflasyonda düşüş beklenmesi nedeniyle bu zam oranlarının da düşük kalacağı tahmin ediliyor. Bunun yanı sıra, en düşük emekli aylığı 12 bin 500 liraya çıkarılmış durumda. Ancak, Ocak ayında şu anda kök aylığı 10 bin lira olan emekliler yine "sıfır zam" riskiyle karşı karşıya kalacak. Çünkü mevzuat gereği yapılacak artışlarla kök aylıklar ancak 12 bin 500 lira seviyesine çıkabilecek. Emekli zaten 12 bin 500 lira aldığı için de "sıfır zamla" karşı karşıya kalacak. Bu durum, iktidarın Ocak ayında en düşük emekli aylığında yeni bir artış yapma olasılığını gündeme getirebilir.

Bakmadan Geçme