• Haberler
  • Aktüel
  • Emekçi ve emekliler açısından bayram sonrası kritik 2 hafta

Emekçi ve emekliler açısından bayram sonrası kritik 2 hafta

Bayram sonrası, ücretler ve emekli aylıklarıyla ilgili önemli kararların alınacağı iki haftaya giriliyor. Asgari ücretten emekli aylıklarına kadar geniş bir yelpazede düzenlemeler bekleniyor.

Bayram sonrası gelecek iki hafta, ücretler, maaşlar ve emekli aylıkları açısından kritik bir döneme işaret ediyor.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre, Hükümet, altı aylık enflasyon verilerinin açıklanacağı 3 Temmuz'u bekleyerek olası düzenlemeler için adım atabilir:

- Asgari ücret, Türk-İş'in hesaplamalarına göre açlık sınırının altında kalarak 18 bin 969 lira olarak belirlenen güncel açlık sınırı karşısında yetersiz kaldı. Yılın ikinci yarısında zam yapılmazsa yaklaşık 8 milyon asgari ücretli zorlu bir döneme girebilir.

- En düşük emekli aylığı halen 10 bin lira seviyesinde bulunuyor. Kök aylığı 10 bin liranın altında olan yaklaşık 4 milyon emekli, aylıklarında bir iyileşme olmazsa 10 bin lira seviyesinde kalmaya devam edecek. Örneğin, kök aylığı 8 bin lira olan bir emekliye yüzde 25 zam yapılsa bile aylığı yine 10 bin lirada kalacak.

- İşçi emeklilerinin aylık artışları altı aylık enflasyon rakamlarına göre belirleniyor. İlk beş aylık enflasyon yüzde 22.72 olarak gerçekleşti. Hükümet ek bir artış yapmazsa işçi emeklilerinin aylıklarında yüzde 25-26 arası bir artış bekleniyor.

- Memur ve memur emeklileri, yılın ikinci yarısında yüzde 10 oranında toplu sözleşme zammı alacaklar. Ayrıca, memur emeklilerinin Mayıs itibarıyla yüzde 6.71 enflasyon farkı oluştu.

- Binlerce kamu işçisi de yılın ikinci yarısında yüzde 10 oranında sözleşme zammı alacaklar. Kamu işçilerine de altı aylık enflasyon farkı ödenecek.

- Tüm emekçiler, gelir vergisi oranının yüzde 15'te sabitlenmesi talebinde bulunuyorlar. Konu, CHP kurmayları ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasında yapılacak görüşmelerde ele alınacak.

 

Bakmadan Geçme