• Haberler
  • Emekli
  • Emekli aylığı dilekçenin verildiği tarihe göre mi aylığın başladığı tarihe göre mi ödenir?

Emekli aylığı dilekçenin verildiği tarihe göre mi aylığın başladığı tarihe göre mi ödenir?

Emekli aylığının hangi tarihe göre belirleneceği, emeklilik dilekçesinin verildiği tarihe bağılılık arz ediyor. Detaylar haberimizde.

Emekli aylığının dilekçenin verildiği tarihe göre mi aylığın başladığı tarihe göre mi ödeneceği sorusu cevabı en merak edilenler arasında yer alıyor.

Habertürk okuru Mustafa C., Ahmet Kıvanç’a şu soruyu yöneltti:

"Yazılarınıza göre 2024 yılının yıllık enflasyon + büyüme hızı, 2024’te emekli maaşlarına yapılan artıştan fazla ise emeklilik dilekçesini 2025 Ocak ayında vermek gerekiyor. Bu durumda 31.12.2024’te dilekçe verdiğimizde aylığın başlama tarihi 01.01.2025 olduğuna göre yine 2024 enflasyon + büyüme hızından yararlanabiliyor muyuz? Yani burada önemli olan dilekçenin verildiği tarih mi yoksa aylığın başladığı tarih mi geçerli?"

Ahmet Kıvanç'ın soruya verdiği yanıtı MEMUR5.COM editörü derledi.

Emekli aylığının hesaplanmasında, emeklilik dilekçesinin verildiği tarih esas alınır. Emeklilik dilekçesini 1 Temmuz - 31 Aralık tarihleri arasında verenlerin emekli aylıkları, o yılın ocak ve haziran aylarında emekli aylıklarına yapılan zamlara göre belirlenir. Dilekçeyi 1 Ocak 2025 tarihinden sonra verenlerin aylıkları ise 2024 yılı enflasyonunun tamamı ve büyüme hızının yüzde 30’una göre hesaplanır.

Emeklilik dilekçesinin 2024’te mi yoksa 2025’te mi verilmesi gerektiği konusunda çokça soru geldiği için bir kez daha hatırlatmakta fayda var. SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına 2024 ocak ayında yüzde 49,25 oranında zam yapılmıştı. Temmuz ayında ise yaklaşık yüzde 26 oranında zam yapılması bekleniyor. Yıllık enflasyon yüzde 88’in üzerinde çıkarsa, SSK ve BAĞ-KUR’luların emeklilik dilekçesini 1 Ocak 2025’ten sonra vermesi daha avantajlı olacak.

Bu nedenle, emeklilik dilekçesinin verileceği tarihin dikkatle seçilmesi, emekli aylığının daha yüksek olmasını sağlayabilir. Özellikle yüksek enflasyon ve büyüme hızının olduğu dönemlerde dilekçenin verileceği tarih, aylığın hesaplanmasında kritik bir öneme sahiptir.

 

Bakmadan Geçme