Emekli aylıkları hangi durumlarda kesilir?

2008 Ekim ayından önce sigortalı olanların, ilgili Kanunun yürürlük tarihinden sonra çalışmaları halinde aylıklarının durumu ve uygulanacak prim türleri merak konusu. MEMUR5.COM editör merak edilen hususları tablo ile detaylı olarak dikkate sunuyor.

2008 Ekim ayından önce sigortalı olanların, ilgili Kanunun yürürlük tarihinden sonra çalışmaları halinde aylıklarının durumu ve uygulanacak prim türleri merak konusu. MEMUR5.COM editör merak edilen hususları tablo ile detaylı olarak dikkate sunuyor. Bu bilgi, emekli olanların çalışma durumlarına ilişkin önemli bir rehber niteliği taşıyor.

KANUN AYLIK TÜRÜ 4 (A) 4(B) 4 (C )
506 Yaşlılık aylığı

Özel sektör : Tercihi doğrultusunda tüm sigorta kollarına veya sosyal güvenlik destek primine tabi çalışabilir . Tüm Sigorta Kolları: Aylığı kesilir ve prime esas kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınır. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışma : Aylığı kesilmez, prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir.
Kamu: 5335 sayılı yasa gereği aylığı kesilir.

 

Yaşlılık aylığı ödenmeye devam edilir. Yaşlılık aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilir. Prim oranı 2008 yılı için % 12, 2009 için % 13, 2010 yılı için % 14 ve 2011 ve sonraki yıllar için % 15’tir. Muhtarlar ve tarım işlerinde çalışanlar hariç

 

Kamu işyerinde çalıştığı için 5335 sayılı Kanun gereği aylığı kesilir.
  Malullük Aylığı Aylığı kesilir. Prime esas kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınır.

Malullük aylığı ödenmeye devam edilir. Malullük aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilir. Prim oranı 2008 yılı için % 12, 2009 için % 13, 2010 yılı için % 14 ve 2011 ve sonraki yıllar için % 15’tir. Muhtarlar ve tarım işlerinde çalışanlar hariç

 

Aylığı kesilmez. Kamuda çalışabilir .
2925 Yaşlılık aylığı Aylığı kesilmez. prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Yaşlılık aylığı ödenmeye devam edilir. Yaşlılık aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilir. Prim oranı 2008 yılı için % 12, 2009 için % 13, 2010 yılı için % 14 ve 2011 ve sonraki yıllar için % 15’tir. Muhtarlar ve tarım işlerinde çalışanlar hariç

 

Kamu işyerinde çalıştığı için 5335 sayılı Kanun gereği aylığı kesilir.
  Malullük Aylığı Aylığı kesilmez. prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir.

Malullük aylığı ödenmeye devam edilir. Malullük aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilir. Prim oranı 2008 yılı için % 12, 2009 için % 13, 2010 yılı için % 14 ve 2011 yılı için % 15’tir. Muhtarlar ve tarım işlerinde çalışanlar hariç

 

Aylığı kesilmez. Kamuda çalışabilir.
1479 Yaşlılık aylığı Özel sektör: Aylığı kesilmez. prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir.
Kamu sektörü: 5335 sayılı Kanun gereği aylıkları kesilir.

Tercihi doğrultusunda tüm sigorta kollarına veya sosyal güvenlik destek primine tabi çalışabilir. Tüm Sigorta Kolları: aylığı kesilir ve prime esas kazançları üzerinden tüm sigorta kollarına tabi prim alınır. Sosyal güvenlik destek primine tabi çalışma: Aylığı kesilmez, yaşlılık aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilir. Prim oranı 2008 yılı için % 12, 2009 için % 13, 2010 yılı için % 14 ve 2011 yılı için % 15’tir.

 

Kamu işyerinde çalıştığı için 5335 sayılı Kanun gereği aylığı kesilir.
  Malullük Aylığı Aylığı kesilmez. prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir. Malullük aylığı kesilmez. Prim alınmaz. Aylığı kesilmez. Kamuda çalışabilir.
2926 Yaşlılık aylığı

Özel sektör: Aylığı kesilmez. prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir.
Kamu sektörü: 5335 sayılı Kanun gereği aylıkları kesilir.

 

Yaşlılık aylığı kesilmez. Aylıklarından SGDP kesilir. Muhtarlar ve tarım işlerinde çalışanlar hariç Kamu işyerinde çalıştığı için 5335 sayılı Kanun gereği aylığı kesilir.
  Malullük Aylığı Aylığı kesilmez. prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir. Malullük aylığı kesilmez. Aylıklarından SGDP kesilir. Muhtarlar ve tarım işlerinde çalışanlar hariç Aylığı kesilmez. Kamuda çalışabilir.
5434 Emekli Aylığı Özel sektör: Aylığı kesilmez. prime esas kazançları üzerinden % 30 ve kısa vade sigorta primi olmak üzere sosyal güvenlik destek primi kesilir.
Kamu- 5335 sayılı Kanun uygulanır. Aylık kesilir. Haklarında tüm sigorta kolları uygulanır.

Emekli aylığı ödenmeye devam edilir. Emekli aylığından sosyal güvenlik destek primi kesilir. Prim oranı 2008 yılı için % 12, 2009 için % 13, 2010 yılı için % 14 ve 2011 yılı için % 15’tir. Muhtarlar ve tarım işlerinde çalışanlar hariç

 

5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi hükmü gereğince aylığı kesilir ve 4 (c) kapsamında sigortalılığı devam ettirilir.
  Adi Vazife Mal.Aylığı Kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde yazılı talepleri doğrultusunda; 1- kısa ve uzun vadeli sigorta kolları veya 2- Sosyal güvenlik destek primi uygulanır. Bunlardan uzun vadeli sigorta primi ödeyenlerin belirtilen süre içinde yazılı talepte bulunmamaları halinde ayrıca iş kazası meslek hastalığı hükümleri uygulanır, sosyal güvenlik destek primi kesilmez. Aylıkları kesilmez.

Kanunun yürürlük tarihinden itibaren bir ay içinde yazılı talepleri doğrultusunda; 1- kısa ve uzun vadeli sigorta kolları veya 2- Sosyal güvenlik destek primi uygulanır. Bunlardan uzun vadeli sigorta primi ödeyenlerin belirtilen süre içinde yazılı talepte bulunmamaları halinde ayrıca iş kazası meslek hastalığı hükümleri uygulanır, sosyal güvenlik destek primi kesilmez. Aylıkları kesilmez.

 

5434 sayılı Kanunun 99 uncu maddesi hükmü gereğince aylığı kesilir ve 4(c)kapsamında sigortalılığı devam ettirilir.
3713 Vazife Malullüğü İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulananların uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanır. Bu fıkra kapsamına girenlerden ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz.Aylıklar kesilmez. Kısa vade sigorta kolları uygulanır. iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulananların uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanır. Bu fıkra kapsamına girenlerden ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. Aylıkları kesilmez. Kanunun 5 nci maddesinin (c) bendi gereği aylıkları kesilmez. Kanunun 4 (c) kapsamında sigortalılık halleri devam eder.
2330 Vazife Malullüğü İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulananların uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanır. Bu fıkra kapsamına girenlerden ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. Aylıkları kesilmez.

Kısa vade sigorta kolları uygulanır. iş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulananların uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanır. Bu fıkra kapsamına girenlerden ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. Aylıkları kesilmez.

 

Aylıkları kesilir. Kanunun 4(c)kapsamında sigortalılık halleri devam eder.
5434 sk . 64 mad.   İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulananların uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanır. Bu fıkra kapsamına girenlerden ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. Aylıkları kesilmez.

İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulanır. İş kazası ve meslek hastalığı sigortası hükümleri uygulananların uzun vadeli sigorta kollarına tâbi olmayı istemeleri halinde, bu isteklerini Kuruma bildirdikleri tarihi takip eden aybaşından itibaren, haklarında uzun vadeli sigorta kolları da uygulanır. Bu fıkra kapsamına girenlerden ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. Aylıkları kesilmez.

Harp malullüğü zammı hariç aylıkları kesilir. Kanunun 4(c)kapsamında sigortalılık halleri devam eder.

Bakmadan Geçme