• Haberler
  • Emekli
  • Emekli maaşı haczedilebilir mi? Yargıdan kritik karar

Emekli maaşı haczedilebilir mi? Yargıdan kritik karar

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kredi borcunu emekli maaşıyla ödeme taahhüdünde bulunan emeklileri ilgilendiren önemli bir karara imza attı.

  • 163

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, kredi borcunu emekli maaşıyla ödeme taahhüdünde bulunan emeklileri ilgilendiren önemli bir karara imza attı.

Türkiye gazetesinin haberine göre, Bölge Adliye Mahkemesi'nde görülen bir davada, emekli bir birey, bankasından kullandığı kredi taksitlerini ödeyemediği için maaşına haciz konulduğunu, blokaj uygulandığını ve promosyonlardan yararlanamadığını belirterek, kesintilerin durdurulmasını ve önceki tahsilatların kendisine ödenmesini talep etti. Bölge Adliye, emekliyi haklı bulunca, banka temyize başvurdu. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, "Kesintiye itiraz eden emekli, bankadan önceki tahsilatları isteyemez" kararı verdi. Yargıtay, emeklinin kredi sözleşmesine imza atarken taksitlerini yine emekli maaşından ödeyeceğini bildiğini ve bu durumu göz önünde bulundurarak bankadan kredi çektiğini belirtti. Bankanın da davacıya birden çok kez kredi verdiğini ve davacının başka bir yöntemle taksit ödemesi yapmadığını ve her ay düzenli tahsilat yapıldığında itiraz etmediğini vurguladı. Kesintilerin hukuka aykırı olmadığına karar veren Yargıtay, emeklinin, bankanın maaşından yaptığı kredi taksit kesintisini geri istemesini "hakkın kötüye kullanılması" olarak değerlendirdi.

Bakmadan Geçme