• Haberler
  • Emekli
  • Emekli olmak için eksik günü olanlar ne yapmalı?

Emekli olmak için eksik günü olanlar ne yapmalı?

Emeklilik için prim gün sayısını tamamlamak isteyenler, isteğe bağlı sigorta primi ödeyerek eksik günlerini tamamlayabilirler

En çok merak edilenler arasında yer alan "Emekli olmak için eksik günü olanlar ne yapmalı?" sorusunun cevabını uzman isim veriyor.

Dünya gazetesinden Özgür Erdursun'un köşe yazısındaki detaylı açıklamaları haberleştirdik.

Emekli olabilmek için kadınlar ve erkekler, SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı kapsamında ilk işe başlama tarihine göre prim gün sayısını tamamlamak zorundadırlar. 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olanlarda yaş şartı aranmaksızın SSK’da 5000-5975 gün, Bağ-Kur ve Emekli Sandığında ise kadınlar için 7200, erkekler için 9000 gün prim ödemesi gerekiyor.

Eksik prim günleri olan kişiler, çalışmadan da prim gün sayılarını tamamlayabilirler. İsteğe bağlı sigorta primi ödeyenlerin ödemeleri Bağ-Kur’a sayılır ve son 2520 gün kuralına dikkat ederek SSK’dan emekli olma imkanı sağlar. İsteğe bağlı sigorta primi, asgari ücretin brüt tutarının %32’sidir ve 2024 yılı sonuna kadar bu tutar aylık 6400 TL’dir. Prim günlerini tamamlamak için isteğe bağlı sigorta primi dışında, Bağ-Kur ihya, doğum borçlanması, askerlik borçlanması, yurtdışı borçlanması gibi yöntemlerle de eksik günlerini tamamlayabilirler.

Örneğin, 1994 yılında sigortalı olmuş, 1974 doğumlu bir kadın, emeklilik için gerekli 5750 prim günü yerine 5000 günü tamamlamışsa, eksik 750 günü isteğe bağlı prim ödeyerek tamamlayabilir.

Bakmadan Geçme