Emekli taban maaş artışı belli oluyor

Enflasyon verilerine göre emekli maaşlarına yapılacak zam Ocak 2024'te kesinleşecek, taban maaşın 14 bin TL'ye çıkarılması gündemde.

Eylül enflasyon verilerinin açıklanmasıyla birlikte, emekli maaşlarına yapılacak zam oranları netleşmeye başladı.

Sabah gazetesinden Faruk Errdem'in haberine göre, yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 41,5 olarak revize edilmesinin ardından, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına yüzde 13,44 oranında zam yapılması bekleniyor. Ayrıca, taban maaşın 14 bin TL’ye çıkartılması ve refah payının eklenmesi olasılığı da konuşuluyor. Ancak kesin oranlar Ocak 2024'te belirlenecek.

Taban maaşın artırılması ile ilgili beklentiler güçlenirken, düşük kök maaşı olan emeklilerin de sıfır zam riskiyle karşı karşıya kalmaması için seyyanen ödemeler yapılması planlanıyor. Özellikle 11 bin TL'nin altında maaşı olanların durumu göz önüne alınarak bu desteklerle taban maaşların 14-15 bin TL seviyesine çekilmesi öngörülüyor. Ek olarak, refah payı kararı Aralık ayında açıklanabilir ve zam oranlarının yüzde 20'nin üzerine çıkması bekleniyor.

Taban maaş uygulaması düşük maaş alan emeklilere seyyanen ödeme şeklinde yapılıyor. Bu seyyanen ödeme, kök maaşı düşük olan emeklilerin maaşlarının belirlenen taban maaşa tamamlanmasıyla sağlanıyor. Hazine desteğiyle fark e-Devlet üzerinden belirtilerek hesaplara yatırılıyor.

Bakmadan Geçme