• Haberler
  • Emekli
  • Emekli zammı düzenlemesi: Kimler faydalanacak? Ne zaman ödenecek?

Emekli zammı düzenlemesi: Kimler faydalanacak? Ne zaman ödenecek?

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçen emekli maaşı düzenlemesi, 10 bin lira taban maaş sınırında olan 1 milyon 610 bin emekliye yüzde 25 zam getirecek. 20 Temmuz'da başlayan adli tatil süresince emekli maaşlarıyla ilgili düzenlemeler yapılacak ve zam farkları bu hafta ödenecek.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından onaylanan ve en düşük emekli maaşını 10 bin liradan 12 bin 500 liraya çıkaran vergi paketi düzenlemesi, bu hafta salı günü Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek yasallaşacak.

Yeni Şafak gazetesinden Uğur Duyan'ın haberine göre, düzenleme ile birlikte, 10 bin lira taban maaş sınırında olan 1 milyon 610 bin emekliye yüzde 25 oranında zam yapılacak. 10 bin 1 lira ila 12 bin 499 lira arasında maaş alan 2 milyon 100 bin emeklinin ise alacakları zam oranları mevcut maaşlarına göre belirlenecek.

Düzenleme kapsamında EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında emekli olanlar için ek bir ödeme yapılmayacak. Ayrıca, çalışan EYT emeklilerine işverenlerine sağlanan yüzde 5 oranındaki sosyal sigorta prim desteği de son bulacak. Bu düzenlemeyle toplamda 680 bin kişinin etkileneceği belirtiliyor.

Kimler Zamdan Yararlanacak?

Emekli maaşı 10 bin lira ile 12 bin 499 lira arasında değişen 3 milyon 700 binden fazla emekli, bu zam düzenlemesinden faydalanacak. 12 bin 500 lira ve üzeri maaş alan emekliler ise bu düzenlemeden yararlanamayacak.

Zamlar Ne Zaman Ödenecek?

Yasa onaylandığında, emekliler zam farklarını yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte alacaklar. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi ve emeklilerin zam farklarını alması, yasadan sonra birkaç hafta içinde gerçekleşmesi bekleniyor.

 

Bakmadan Geçme