'Emekliler silindir gibi ezilip geçildi'

Prof. Dr. Ali Hakan Kara, emekli maaşlarının gıda enflasyonu karşısında önemli ölçüde eridiğini belirterek, 'Enflasyon emeklileri silindir gibi ezip geçti' yorumunu yaptı.

Merkez Bankası eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, emekli maaşlarının gıda enflasyonu karşısındaki erimesini çarpıcı bir grafikle gözler önüne serdi. Prof. Dr. Kara'nın analizine göre, Temmuz 2024 düzenlemesiyle en düşük emekli maaşları seyyanen 2 bin 500 TL artırılarak 12 bin 500 TL'ye çıkarılsa da, bu artış enflasyon karşısında etkisiz kaldı.

Gıda enflasyonu, Türkiye'de diğer ülkelere kıyasla yükselişini sürdürerek Temmuz 2024 itibarıyla yüzde 58,91’e ulaştı. Enflasyon oranı ise yüzde 61,78 olarak kaydedildi. Prof. Dr. Kara, 2021 sonrasında enflasyonun emeklileri "silindir gibi ezip geçtiğini" belirttiği grafikte, emekli maaşlarıyla alınan yemek sayılarının önemli ölçüde düştüğünü vurguladı. 2017'den 2024 yılına kadar, tavuk döner, İskender ve köfte gibi yemeklerin emekli maaşıyla alınma sayısının yaklaşık yarı yarıya azaldığı görüldü.

Prof. Dr. Kara, asgari ücretle alınan yemek sayısının da son 7 yılda azaldığını ancak emekli maaşlarındaki kadar vahim bir düşüş yaşanmadığını belirtti. Kara, asgari ücretlinin durumunun kötüleşmiş olsa da emeklilerinki kadar ciddi olmadığını ifade etti. 

Bu veriler, emekli ve asgari ücretlilerin alım güçlerinin nasıl eridiğini ve gıda fiyatlarındaki artışın ekonomik yüklerini nasıl ağırlaştırdığını gözler önüne seriyor.

Bakmadan Geçme