Emeklilerden tabutlu protesto

Bir grup emekli, aylıklarının yetersiz olduğunu vurgulamak için 'AKP sebep, emekliye tabut sonuçtur' yazılı bir tabutla İstanbul Kartal Meydanı'nda eylem yaptı.

İstanbul Kartal Meydanı'nda bir araya gelen emekliler, "AKP sebep, emekliye tabut sonuçtur" yazılı bir tabutla dikkat çekici bir eylem gerçekleştirdi. Emekliler, Ocak ayında yapılacak emekli maaş taban ücretinin yeni belirlenecek asgari ücretin yüzde 40 fazlası olmasını, iki bayramda verilen yardım parasının ikramiyeye dönüştürülmesini ve maaş tutarı oranına yükseltilmesini talep etti.

Birleşik Emekliler Sendikası, Emekli-Sen, Tüm Emekli-Sen ve EYT Emekliler Konfederasyonu'nun destek verdiği protesto sırasında "Susma, sustukça sıra sana gelecek" sloganları atıldı. Emekliler, AKP iktidarını sert sözlerle eleştirerek, emeklilik sisteminin 74 yıllık tarihinde en kötü dönemini yaşadıklarını ifade etti. Emekliler, AKP iktidarının, yolsuzluk, yoksulluk ve yasaklarla mücadele etme sözü vererek göreve gelmesine rağmen bu sorunları daha da derinleştirdiğini vurguladı.

Eylemde yapılan açıklamada, AKP'nin yönetsel beceriksizlikleri nedeniyle emeklilere ve dar gelirlilere sürekli yeni vergi düzenlemeleri getirildiği belirtildi. Emekliler, hayatın her alanında vergi yükünün arttığını ve yakında güneş, yağmur ve havadan dahi vergi alınmasının şaşırtıcı olmayacağını ifade etti. 

Açıklamada ayrıca, emeklilik hakkının devletin sırtında bir yük olarak görüldüğüne dikkat çekildi. AKP'nin ilerleyen süreçte tüm emekli gelirlerini en alt seviyeye indirmeyi ve devlet güvenceli emeklilik sistemini kaldırmayı hedeflediği iddia edildi. Emekliler, bu duruma tepki göstererek insanca yaşam koşulları talep etti.

Emekliler, hükümete seslenerek, "Ya emekliye insanca bir yaşam hakkı tanıyın ya da derhal istifa edin. Artık emekliler barınamıyor, beslenemiyor, sağlığa erişemiyor" diyerek tepkilerini dile getirdi. Ayrıca Ülkede yoksulluk sınırının 70 bin 835 TL, açlık sınırının 21 bin TL olduğu belirtilirken, emekli maaşlarının bu rakamların çok altında kaldığına dikkat çekildi.

Emekliler, 2025 Ocak ayında yapılacak maaş artışında taban ücretin asgari ücretin yüzde 40 fazlası olmasını, bayram yardımlarının ikramiye olarak düzenlenmesini, sağlıkta katkı payının kaldırılmasını ve sendikal örgütlenmelerinin önündeki engellerin kaldırılmasını talep etti.

Bakmadan Geçme