Emeklilik sisteminde köklü değişiklik yolda

2024'te emekli olacakların maaşlarının 2025'te emekli olacaklara göre yüzde 30 daha yüksek olmasının yarattığı dengesizlikler üzerine hazırlanan yeni düzenleme, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler getirebilir.

2024'te emekli olacakların maaşlarının hesaplama yöntemine bağlı olarak 2025'te emekli olacaklara göre yüzde 30 daha yüksek olmasının yarattığı dengesizlikler, ekonomi yönetimini yeni bir düzenleme paketi hazırlamaya yönlendirdi. Ekonomi yönetimi, emeklilik sisteminde köklü değişiklikleri içeren bir paketin hazırlığına devam ediyor.

Hesaplama yöntemi kaynaklı bu dengesizlik, 2024 yılında emekli olacakların aylıklarının takip eden yıllara göre önemli bir artış göstermesine neden oldu. Ekonomim'de yer alan bilgilere göre, ekonomi yönetimi şu anda bu uygulamanın etki analizini yapıyor. Uygulamanın bütçeye getirisinin ve götürüsünün yanı sıra düzenlemenin hangi yöntemle gerçekleştirileceği üzerinde de çalışmalar sürdürülüyor. Çalışmanın sonucuna göre, eğer gerekli görülürse sorun yasal düzenleme yapılmadan ikincil mevzuat ile çözülebilir.

Ekonomi yönetimi, emeklilik hakkı kazananların, hangi yıl emekli olursa olsun en yüksek hangi yıla karşılık gelen aylığı almasını sağlayacak bir çalışma başlattı. Bununla birlikte, mevcut emeklilik sisteminin köklü bir değişikliğe uğramasına neden olabilecek yeni düzenlemeler üzerinde de duruluyor. Şu anda en düşük emekli aylığı 12 bin 500 lira düzeyinde bulunuyor ve kök aylığı bu tutarın altında olan yüzbinlerce emeklinin aylığı bu rakama tamamlanıyor. 

Bu uygulamadan vazgeçerek, en düşük emekli aylığına karşılık gelen sosyal destek verilmesi yöntemi üzerinde çalışmalar yapıldığı belirtildi. Ayrıca, aylık bağlama esaslarında bir değişiklik yapılarak prim günü ile aylıklar arasındaki dengesizliğin giderilmesi de hedefleniyor. Böylece 7 bin gün prim ödeyen ile 9 bin gün prim ödeyen kişilerin aynı aylığı alması engellenecek.

Yeni düzenlemeler ile ilgili genel bir paket hazırlanarak, tüm seçeneklerin bütçeye etkileri ayrı ayrı hesaplanacak. Hazırlanan etki analizi raporu, siyasilere sunulacak ve çözüm yöntemleri hakkında karar verilmesi sağlanacak. Emeklilik sistemindeki bu köklü değişikliklerin ne zaman hayata geçirileceği merak konusu.

Bakmadan Geçme