Emekliye 81 ilde yüzde 50'ye varan indirim

Hükûmetin ilan ettiği 'Emekliler Yılı' kapsamında SGK, 81 ilde binlerce firmayla anlaşarak emeklilere yüzde 50'ye varan indirimler sunuyor.

Hükûmetin ilan ettiği “Emekliler Yılı” kapsamında, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Türkiye genelinde binlerce firmayla anlaşarak emeklilere yönelik geniş kapsamlı indirimler sunmaya başladı. Bu protokoller sayesinde emekliler, günlük yaşamlarında birçok sektörde yüzde 50’ye varan indirimlerden faydalanabilecek.

Türkiye gazetesinden Emrah Özcan'ın haberine MEMUR5.COM editörü derledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından “Emekliler Yılı” ilan edilmesinin ardından Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklilerin yaşam standartlarını yükseltmek ve refah seviyelerini artırmak amacıyla çeşitli projelere hız verdi. Bu doğrultuda, SGK 81 ilde yer alan binlerce firma ile emeklilere özel indirim protokolleri imzaladı. Bu indirimler; market alışverişlerinden restorana, konaklamadan ulaşıma, akaryakıttan sağlık hizmetlerine, berber ve kuaförden giyim ve mobilya alışverişlerine kadar birçok sektörde geçerli olacak.

30 Büyükşehirde 3.350 İşletmeyle Protokol İmzalandı

SGK’nın öncülüğünde başlatılan bu kapsamlı proje, özellikle büyükşehirlerde yaşayan emeklilere ciddi avantajlar sunuyor. 30 büyükşehirde yaklaşık 3 bin 350 işletme ile yapılan anlaşmalar neticesinde, emeklilere sunulan indirim oranları sektöre göre değişiklik gösteriyor. Bazı sektörlerde yüzde 10 olarak belirlenen indirim oranı, bazı sektörlerde yüzde 50’ye kadar çıkabiliyor.

İzmir İlk Sırada, İstanbul ve Bursa Geri Planda

SGK’nın duyurduğu protokoller kapsamında, indirim sunan işletmelerin en yoğun olduğu il İzmir olarak dikkat çekiyor. İzmir’de toplamda 1.410 işletme emeklilere yönelik özel indirimler sunarken, İzmir’i 553 işletme ile Ankara, 253 işletme ile Kocaeli takip ediyor. Mardin, 139 işletmeyle dördüncü sırada yer alırken, İstanbul ve Bursa gibi büyükşehirlerde indirim sunan işletme sayısının oldukça düşük olması dikkat çekiyor. İstanbul’da yalnızca 43, Bursa’da ise sadece 1 işletme emeklilere indirim sunuyor. Diğer büyükşehirlerde ise; Balıkesir 23, Adana 12, Antalya 42, Aydın 72, Denizli 30, Diyarbakır 5, Erzurum 30, Eskişehir 12, Gaziantep 10, Hatay 14, Kahramanmaraş 23, Kayseri 18, Konya 14, Malatya 11, Manisa 134, Mersin 26, Muğla 37, Ordu 25, Sakarya 12, Samsun 22, Şanlıurfa 5, Tekirdağ 64 işletme emeklilere özel indirimler sunuyor. Toplamda ise 81 ilde 5 bin 500’ün üzerinde yerel firma ile anlaşma sağlanmış durumda.

İndirimlerin Kapsamı Genişliyor

Protokollerle sunulan indirimlerin kapsamı her geçen gün genişlemekte. Emeklilere yönelik indirim yapan kurum ve kuruluşların sayısının hızla arttığı belirtiliyor. Bunlar arasında, tamir ve tadilat işlerinde işçilik parasında indirime giden işletmelerden, 1 kilo baklava alanlara 250 gram dondurma hediye eden pastanelere kadar geniş bir yelpaze bulunuyor. Ayrıca düğün salonları, gelinlik ve damatlık alımı gibi alanlarda emeklilerin çocuklarına özel indirimler de sunuluyor.

Bazı şehirlerde emeklilere ucuz konaklama imkanı sağlanırken, akaryakıt firmaları da emeklilere litre başı 2 lira indirim sunuyor. Ulaşım alanında ise otobüslerde yüzde 20, trenlerde yüzde 10, kamunun sosyal tesislerinde yüzde 50’ye varan indirimler uygulanırken, bazı sendikaların tesislerinde bu oranlar daha da yüksek seviyelere ulaşabiliyor.

PTT’den Emeklilere Özel Hizmetler

PTT de emeklilere yönelik özel paketler sunarak, bu kapsamda emeklilerin hayatını kolaylaştıracak çeşitli indirimler ve ayrıcalıklar sunuyor. PTTCELL, emeklilere özel bir “Emekli Paketi” oluşturarak, uygun fiyatlı arama ve internet hizmetleri sunarken, PTT Kargo’da emeklilere özel yüzde 20 indirim uygulanıyor. Ayrıca, PTT bünyesindeki misafirhanelerde emeklilere yüzde 50, PTT’nin lokal ve sosyal tesislerinde yüzde 20 indirim sağlanıyor.

Ücretsiz Konaklama ve Özel Kart Uygulaması

Emeklilere yönelik yapılan bir diğer önemli düzenleme ise Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü’nün bünyesindeki yurtlardan emeklilerin bir ay boyunca ücretsiz faydalanabilmesi oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile yapılan iş birliği çerçevesinde kamu kurumlarının sosyal tesislerinde yüzde 15 indirim yapılırken, emeklilere özel sosyal tesislerde, Türk-İş’e bağlı Tes-İş’te yüzde 30, Türk Metal’de yüzde 40, Koop-İş’te yüzde 30 indirim sağlandı.

SGK ile 16 banka arasında imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde de emeklilere bir dizi indirim sunulacak. Bankalar, emeklilere özel tasarlanmış banka kartları üzerinden indirimler sunarken, bu kartlarda Türkiye Yüzyılı logosu ve Emekliler Yılı logosu bulunacak. Emeklilerin, bu kartlar ile giyim, sağlık, market gibi temel ihtiyaçlarda indirimlerden faydalanabileceği bildirildi.

41 Üniversite ile Protokol İmzalandı

Öte yandan, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile yapılan iş birliği kapsamında, emeklilere yönelik 3. Yaş Üniversiteleri yaygınlaştırılmaya devam ediyor. Kuşaklararası Dayanışma ve Aktif Yaşlanma temelli bu eğitim modeli, emeklilik dönemini bir bitiş noktası olarak görmeyen, aksine hayat boyu devam eden bir öğrenme süreci olarak ele alan bir anlayışı benimsiyor. Bu kapsamda, 41 üniversite ile protokol imzalandı. Bu üniversiteler, emeklilere yönelik akademik eğitim fırsatları sunarak, yeni bir başlangıç yapmalarını hedefliyor.

Sitenin Tıklanma Sayısı 7,5 Milyonu Aştı

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından hayata geçirilen indirim ve kampanyaların yer aldığı sitenin tıklanma sayısı 7,5 milyonu aşmış durumda. Ayrıca, Emekli Danışmanı Uygulaması ile günde ortalama 5 bin emekliye hizmet veriliyor. SGK merkez birimleri ile 81 il müdürlüğünde hayata geçirilen emekli masası uygulaması ile emeklilerin talepleri rehber personel aracılığıyla hızlıca karşılanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın Açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasında emeklerini ortaya koyan emekliler için çalıştıklarını vurguladı. Işıkhan, “Türkiye Yüzyılı’nın kıymetli emektarlarına, her türlü kolaylığı sağlayacak, desteklerimizi sürdüreceğiz” dedi. Bakan Işıkhan, emeklilere yönelik çalışmalara devam edeceklerini belirterek, kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği yapmayı sürdüreceklerini ifade etti.

Bakmadan Geçme