• Haberler
  • Aktüel
  • ENAG ve TÜİK'in rakamları arasında uçurum ekonomistlerin de dudaklarını uçuklattı

ENAG ve TÜİK'in rakamları arasında uçurum ekonomistlerin de dudaklarını uçuklattı

Ülke genelinde tartışmalara neden olan TÜİK'in açıkladığı haziran ayı enflasyon verileri, bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) tarafından hesaplanan rakamlarla büyük farklılıklar gösterirken ekonomistler şeffaflığın önemini işaret etti.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan haziran ayı enflasyon verileri, ekonomistler arasında tartışma yarattı.

Karar gazetesinin haberine göre, TÜFE'nin aylık %1,64 artış göstererek yıllık bazda %71,60 seviyesine gerilediği belirtilirken, bağımsız bir kuruluş olan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) aylık %5,66, yıllık %113,08 enflasyon hesapladı. Bu farklı veriler, ekonomistler tarafından "YOK ARTIK…" şeklinde yorumlandı.

Ekonomist Serkan Özcan, sosyal medya hesabından yaptığı değerlendirmede, enflasyon mücadelesinin gerçek başarısının toplumu inandırmak olduğunu vurgulayarak, "Kimsenin inanmadığı bir rakam açıklamakla enflasyon mücadelesi olmaz" dedi.

İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO) ve TÜİK'in fiyat endeksleri arasındaki %41,48'lik farkı vurgulayan Prof. Dr. Şenol Babuşcu ise, enflasyon hesaplamaları arasındaki çelişkiyi sert bir şekilde eleştirdi.

TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Merkez Bankası'nın yıl sonu beklentisine dikkat çekerek, enflasyonun ortalamada %1,66 olması gerektiğini belirtti.

Ekonomist İris Cibre, ÜFE ve indirimlerin etkisiyle beklentilerin üzerinde bir enflasyon gerilemesi olduğunu ifade ederken, Selva Demiral yıl sonu enflasyon beklentilerini %45 olarak açıkladı.

Avrasya Yatırım Kurucusu Evren Devrim Zelyut, TÜFE'nin Merkez Bankası hedefleriyle uyumlu olduğunu ve önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarında düşüş beklediğini söyledi.

Bu çerçevede, ekonomistler enflasyon verilerindeki tutarsızlıkları ve gelecek beklentilerini değerlendirerek ekonomik yönetimde şeffaflığın önemini vurgulamaya devam ediyor.

Bakmadan Geçme