- Haberler
- Enflasyon rakamlarının yankıları
Enflasyon rakamlarının yankıları
- KSO Başkanı Zeytinoğlu: - 'Önümüzdeki aylarda da gerek baz etkisi, gerek döviz kurları ve gerekse enerji fiyatları nedeniyle enflasyonda gerilemenin devam edeceğini düşünüyoruz. Enflasyondaki düşüş kalıcı olmalı' - KOTO Başkanı Özdağ: - '2016'da en öncelikli makro sorunlardan biri enflasyon olacak ve bu kapsamda hükümetimizin öncelikle hedefi enflasyonla mücadele olmalıdır'
KOCAELİ (AA) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, gelecek aylarda da gerek baz etkisi, gerek döviz kurları ve gerekse enerji fiyatları nedeniyle enflasyonda gerilemenin devam edeceğini düşündüklerini, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması ve sanayicinin önünü görebilmesi gerektiğini bildirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mart ayı enflasyon verilerini değerlendiren Zeytinoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, mart ayı tüketici fiyat endeksinin bir önceki aya göre yüzde 0,04 düştüğünü, üretici fiyatlarında ise yüzde 0,4 artış olduğunu hatırlattı.
Mart ayında baz etkisiyle önemli düşüşler beklediklerini belirten Zeytinoğlu, "Önümüzdeki aylarda da gerek baz etkisi, gerek döviz kurları ve gerekse enerji fiyatları nedeniyle enflasyonda gerilemenin devam edeceğini düşünüyoruz. Mart sonu itibarıyla tüketici fiyatları bazında yıllık fiyat artışının yüzde 7,46'ya ve üretici fiyatları bazında da yıllık fiyat artışının yüzde 3,80'e gerilediğini görüyoruz. Bu aşamadan sonra daha da düşecek olan enflasyonunun kalıcı olarak istikrarlı bir şekilde seyretmesi tüm sanayicilerin önünü görmesini sağlar" değerlendirmesinde bulundu.
Üretici fiyatlarındaki düşüşün önemine dikkati çeken Zeytinoğlu, üretici fiyatlarındaki gerilemenin genel olarak fiyatları aşağı çeken bir etki yarattığını, bu nedenle ÜFE'deki gerilemeyi önemsediklerini, bunun önümüzdeki aylarda tüketici piyasalarına yansıyacağını kaydetti.
Zeytinoğlu, döviz kurlarının ocak ayından bu yana düşüş trendinde olduğunu vurgulayarak, enerji fiyatlarının yanı sıra kur etkisinin de enflasyonu düşürücü bir etki oluşturduğunu, bu konjonktürün iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
TÜFE'nin de ÜFE'nin de ocaktan bu yana 2 puanın üzerinde gerilediğine işaret eden Zeytinoğlu, "Detaylara baktığımızda elektrik ve gaz fiyatlarının mart ayında aylık yüzde 1,8 gerilediğini görüyoruz. Önemli bir girdi olan elektrik ve gaz fiyatlarındaki düşüş ÜFE'yi geriletti. Diğer taraftan TÜFE'de ise en fazla aylık düşüşü gıda fiyatlarında görüyoruz. Önümüzdeki aylarda da gerek baz etkisi, gerek döviz kurları ve gerekse enerji fiyatları nedeniyle enflasyonda gerilemenin devam edeceğini düşünüyoruz. Enflasyondaki düşüş kalıcı olmalı, sanayici önünü görebilmeli" ifadelerini kullandı.
- "Önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalıdır"
Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Başkanı Murat Özdağ ise mart ayında mevsimsel faktörlerin aylık enflasyonu sınırlandırdığını, enerji fiyatları hariç tutulduğunda ise aylık enflasyondaki düşüşün yüzde 0,14 olmasının enerji fiyatlarındaki gelişmelerin bu dönemde enflasyonu yukarı yönlü etkilediğini belirtti.
Gıda fiyatlarında yıllık enflasyonun da yüzde 4,58 ile Aralık 2012'den bu yana en düşük seviyesine indiğine dikkati çeken Özdağ, "Enflasyonun düşmesi için kamu maliyesine ilişkin, sektörel ve yapısal politikalara acilen ihtiyaç duyulduğu bir kez daha anlaşılmaktadır. Bu anlamda yakın zamanda Merkez Bankasının faiz indirimine gitmesinin önümüzdeki dönemde piyasalara etki edeceği gerçeğini yadsımamamız gerekiyor. 2016'da en öncelikli makro sorunlardan biri enflasyon olacak ve bu kapsamda hükümetimizin öncelikle hedefi enflasyonla mücadele olmalıdır." değerlendirmesini yaptı.