- Haberler
- Memur
- 'Enflasyon yalnız sabit gelirli üzerinden baskılanmasın, personel kamu hizmetine göre belirlensin'
'Enflasyon yalnız sabit gelirli üzerinden baskılanmasın, personel kamu hizmetine göre belirlensin'
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in canlı yayın programında dile getirdiği 'Enflasyon ve Personel İstihdamı' konularına ilişkin görüşlerini paylaştı.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, sosyal medya üzerinden önemli açıklamalarda bulundu. Yalçın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in canlı yayın programında dile getirdiği "Enflasyon ve Personel İstihdamı" konularına ilişkin görüşlerini paylaştı. Yalçın, "Enflasyon sadece sabit gelirliler üzerinden baskılanmamalı, personel ihtiyacı emekliye göre değil kamu hizmetine göre belirlenmelidir." mesajı verdi.
Yalçın, enflasyonun sadece sabit gelirliler üzerinde baskılanmaması gerektiğini, personel ihtiyacının emekliye göre değil kamu hizmetine göre belirlenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, sıkı maliye ve para politikalarıyla sadece sabit gelirlileri kısıtlamanın isabetli olmadığını, reel alım gücünün artırılmasıyla adil gelir dağılımının sağlanması gerektiğini ifade etti. Yalçın, özellikle öğretmenler, sağlık personeli ve diğer kamu görevlileri için yapılan personel alımlarının önemine dikkat çekerek, emekli olanların haricinde personel alımına izin verilmemesinin sorunlu olduğunu belirtti ve bu durumun özellikle eğitim ve sağlık alanlarında yaşanabilecek olumsuzluklara neden olabileceğini dile getirdi. Kamu görevlilerinin görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki dengesizliğin emekliliği tercih etmelerine neden olduğunu da vurgulayan Yalçın, Türkiye'nin büyümesi ve nüfus artışıyla birlikte kamu hizmetine olan ihtiyacın arttığını ve bu doğrultuda personel istihdamının sağlanması gerektiğini belirtti.
Ali Yalçın'ın paylaşımı şöyle:
"İhtiyacı Emekliye Göre Değil Kamu Hizmetine Göre Belirlenmelidir
➡ Hazine ve Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek katıldığı canlı yayın programında “Enflasyon ve Personel İstihdamı” konu başlıklarına ilişkin açıklamalarda bulunmuştur.
➡ Enflasyonun baskılanması ve tek haneli rakamlara indirilmesi başta kamu görevlileri olmak üzere sabit gelirliler için son derece önemli bir husustur.
➡ Sıkı maliye ve para politikalarıyla; Gelir - Harcama ya da Talep - Alım Gücü baskılanması üzerinden sadece sabit gelirlileri kısıtlamaya yönelik politikalar isabetli değildir.
➡ Maaş/ücretlerin nominal değil reel alım gücü artırılarak piyasalarda adil gelir dağılımı ve bölüşüme kaynak oluşturulmalıdır. Bunun içinde dolaylı-doğrudan vergilerin gelir endeksli düzenlenmesi, çok kazanandan çok, az kazanandan az vergilendirme yapılması gerekmektedir.
➡ Türkiye’de sermayeye yönelik oluşturulan fırsatlar, emek gücüne, alın terine ve sabit gelirliye de oluşturulmalıdır.
➡ Personel istihdamı konusunda emekli olanların haricinde personel alımına izin vermiyoruz ifadesi oldukça kritik bir açıklamadır.
➡ Başta öğretmen, sağlık personeli ve üniversite mezunu kamuya atanmayı bekleyen kardeşlerimiz için sorunlu bir açıklamadır. Yıllarca emek vermiş, eğitim almış, bilgi ve birikim oluşturarak kamuya atanmayı beklemiş kardeşlerimizi hayal kırıklığına uğratmamak gerekmektedir.
➡Nitekim öğretmen olarak; sınıfta ders anlatmak, tahta karşısına geçerek gelecek nesillerimize katkı sunmak hayali içerisinde olan kardeşlerimize imkan sunulmalı, tüm imkanlar zorlanmalıdır.
➡Kamu görevlilerimizin görev aylığı - emekli aylığı arasında oluşan büyük dengesizlik nedeniyle emekli olmamaları hak verilebilecek bir nedendir.
➡ Son olarak, Türkiye’nin büyümesi ve nüfusuna bağlı olarak kamu hizmeti sunumu ve gerekliliği her geçen gün artmaktadır. Kamu hizmetine ve kamu görevlisine duyulan ihtiyaç da her geçen gün bu orantıda artmaktadır.
➡ Sadece emekli olanların yerine personel istihdamı doğru-adil-hak verilebilir bir gerekçe değildir. Sağlık sisteminde ve sunumunda yaşanan gelişme, nüfusta oluşan artış, öğretmen ihtiyacı, yatırımların artmasına bağlı olarak teknik personel ihtiyacı gibi hususlar göz ardı edilemez."