• Haberler
  • Aktüel
  • Engelli bireyin arızalanan fırınını almayan şirkete ceza

Engelli bireyin arızalanan fırınını almayan şirkete ceza

OOrtopedik engeli bulunan bir vatandaşa servis teslim aşamasında yardım etmeyen beyaz eşya üreticisi firmaya, engellilik temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle TİHEK, 10 bin lira idari para cezası verdi.

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)**, ortopedik engeli bulunan bir vatandaşa servis teslim aşamasında yardım etmeyen beyaz eşya üreticisi firmaya, engellilik temelinde ayrımcılık yasağını ihlal ettiği gerekçesiyle 10 bin lira idari para cezası verdi.

Yüzde 64 ortopedik engeli bulunan ve koltuk değneği kullanan Ö.O., satın aldığı mini fırını garanti kapsamında servise vermek istedi. Ancak servis yetkilileri, Ö.O.'nun engel durumunu bildirmesine ve ürünün kargoyla gönderilebileceğini belirtmesine rağmen fırını bizzat teslim etmesi gerektiğini ifade etti. Farklı bir çözüm sunulmadığı için ürünü bizzat teslim etmek zorunda kalan Ö.O., 28 Mart 2022'de üretici firmayla görüşerek tutanak tutturdu.

Garanti işleminin başlatılabilmesi için ürünün kişinin bizzat kendisi tarafından teslim edilmesi yönündeki talebin sorun teşkil ettiği gerekçesiyle Ö.O., TİHEK'e başvurdu.

TİHEK, konuyla ilgili inceleme başlatarak söz konusu şirketten yazılı görüş talep etti. Şirketin yazılı görüşünde, 31 Mart 2022'de arızanın garanti kapsamında giderildiği, dezavantajlı gruplara yönelik farklı hizmetler geliştirildiği, dezavantajlı müşterilerden gelecek talepler üzerine servis ekiplerinin müşterinin adresine giderek ürünün teslim alınmasına yönelik bir sistem oluşturduğu belirtildi.

Ancak TİHEK, başvuruyu 5 Eylül 2023'te karara bağlayarak engellilik temelinde ayrımcılık yasağı ihlali yapıldığına hükmetti ve ilgili firmaya 10 bin lira idari para cezası verdi.

TİHEK, kararında 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'na atıfta bulunarak, kişilerin engelliği nedeniyle hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit şekilde yararlanmasını engelleyen veya zorlaştıran her türlü farklı muamelenin engelliliğe dayalı doğrudan ayrımcılık olarak kabul edildiğini vurguladı. 

Bu karar, engelli bireylerin haklarının korunması ve eşit muamele görmesi açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bakmadan Geçme