Erdoğan'dan NATO zirvesi sonrası dünyaya çarpıcı mesajlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi'nin kapanış oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi.

  • 214

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nin kapanış oturumunun ardından basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İttifakımızın Ukrayna'ya desteği tamdır. Tüm çabalarımız ateşkes içindir" dedi. Erdoğan, İsveç ve Finlandiya ile imzalanan mutabakat ile ilgili, "Elde edilmiş diplomatik bir zafer" ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARINDAN SATIR BAŞLARI:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.

- Bugün bize karşı kullanılan silahların yarın başka müttefiklerimize karşı kullanılmayacağının hiçbir garantisi yoktur.

- PKK-YPG, FETÖ ve DEAŞ'ın kanlı yüzünü muhataplarımıza anlatmış olduk.

- İsveç 73 teröristin Türkiye'ye teslim edilmesi için söz verdi.

- Gerek Putin ile gerekse Zelenskiy ile bu hafta sonu önümüzdeki hafta başında telefon diplomasimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Başlamış bir yol haritamız var. Bir an önce bu koridor işletmeye çalışacağız. 20 kadar bölgede gemilerimiz var bu gemilerle de bu ürünlerin tahliyesini üçüncü ülkelere de bunların naklini sağlamaya gayret edeceğiz.

- Başkan Biden elinden gelen adımları atacağını söyledi. Biden ile dün akşam yaptığımız görüşmeden sonra heyetlerimizi yine göndereceğiz. Orada cumhuriyetçilerle de görüşmeler yapmak sureti ile, onların desteğini almak suretiyle Biden'ın samimi gayretleri ciddi bir destek olacaktır. Gecikmeden bir heyeti ABD'ye göndereceğim.

- Parlamentomuzdan geçirmedikten sonra bu iş yürümez. İsveç ve Finlandiya üzerine düşenleri yerine getirmeli. Onlar bu görevleri yerine getirmeleri halinde parlamentomuza göndeririz. Yerine getirilmezse bunun parlamentomuza gönderilmesi söz konusu değil. Ben istedim oldu süreci değildir. Bunun bilinci içerisinde bu adımları atacaklar. PKK-YPG, FETÖ, terör örgütlerinin silinip atılması lazım. Bunlarla ilgili yasal düzenlemeleri bitirmesi lazım.

- Yunanistan'ın tutumu bizim siyaset anlayışımıza asla uymuyor. Son dönemde özellikle kedisine İstanbul'da verdiğim yemekten sonra bir teklifte bulundum. Biz aramızdaki ilişkileri ikili yapalım, üçüncü kişileri aranıza sokmayalım dedim. Buna göre ABD'de Senato'da yaptığı konuşma ile bizim bu anlaşmamız 2-3 hafta sonra tamamen tersine dönüştürdü. Sadece onunla kalmadı Davos'ta aynısını yaptı. Adalar, adacıklar. Buraya özel ziyaretler yapıp. Bu ziyaretlerde de silahlandırmak gibi gayretin içine girdi. Bu adalar, adacıklar ters olaydır. Oraları silahlandıramazsınız. Yunanistan böyle bir adımın içerisine girdi. ABD'nin burada üs kurma olayları, Rusya'ya karşı cevabı alınıyor. Benim halkım bunları yutmuyor.

- İsveç'in 73 teröristi teslim etmesi) Daha önce 60 teröristin iadesi konusunda bazı müzakerelerdeydiler. Şimdi ise bunu 73'e çıkardılar, bu müzakereler esnasında. Bu verdikleri sözü yerine getirecekler mi takipçisi olacağız.

- İsveç ve Finlandiya'nın verdiği sözler) Verilen söz yerine gelmezse o zaman sözleşmede ne varsa onun gereğini yerine getiririz. Bu teröristleri bize vereceğinizi söz veriyorsunuz, yasaları değiştireceğinizi söz veriyorsunuz. Bunlar yerine gelmezse. Verilen söz yerine gelecek. Şahsiyetli dış politika budur. Bu yerine gelmediği takdirde Türkiye de verilen söz neyse bunu tutar. İsveç de aynı şeyi söyledi, Finlandiya da sözlerini verecekler. Erdoğan sözünü tutmazsa, Erdoğan'a gereken hesap sorulur.

- Bu muhtıra Türkiye ve milletimiz açısından zorlu mücadele sonrası elde edilmiş diplomatik bir zaferdir. Üçlü muhtıra ile Türkiye PKK ve uzantılarıyla tam işbirliği, dayanışma, PYD, YPG'ye destek sağlamama taahhüdü.

-Bu adımların uygulamasını denetlemek üzere, daimi ortak mekanizma kurulması kararlaştırılmıştır. Finlandiya ve İsveç, AB güvenlik mekanizmalarına ülkemizin en geniş katılımını destekleyeceğini beyan etmiştir. Türkiye'nin dile getirdiği hassasiyetlerimizin tamamı üçlü muhtıraya girmiştir. Türkiye ve NATO ile birlikte bu muhtıranın kazananı Finlandiya ve İsveç halkıdır. İsveç 73 teröristin Türkiye'ye iadesi için söz verdi.

- Müttefikler olarak terörle ilgili tutarlı adımlar atmamız şart. Yaklaşık 40 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke eden bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmadı. İsveç ve Finlandiya'nın üyelik başvurusu sürecinde yaşananlar Türkiye'nin kırmızı çizgilerini ortaya koymuştur. 

ABD'DEN F-16 TALEBİ

- Parlamentolar sıkıntılı süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Sayın Başkan (Biden) elinden gelen adımları atacağını söyledi. Geçen hafta geniş bir ekip Amerika'daydı. Gerek Cumhuriyetçiler gerek Demokratlar'la görüşmeler yaptılar. Biden ile dün yaptığı görüşmeden sonra heyetlerimizi göndereceğiz.

- Biz parlamentomuzdan bunu geçirmedikten sonra bu iş yürümez. Önce İsveç ve Finlandiya üzerlerine düşen görevi yerine getirecek. Bu görevlerini yerine getirmeleri halinde bunu parlamentomuza göndeririz. Yerine getirmezlerse parlamentomuza gönderilmesi söz konusu değil. Bu iş öyle süreci çok çabuk işleyen, 'ben istedim oldu' gibi bir süreç değil. Terör örgütlerinin silinip atılması lazım. Bununla ilgili yasal düzenlemeleri bitirmeleri lazım.

 

 

Erdoğan'ın detaylı açıklamaları

NATO tarihindeki en önemli zirvelerden birini daha sona erdirdik. Zirvenin başarısı için gösterdikleri gayret için Stoltenberg ve ekibine ayrıca teşekkür ediyorum. Ukrayna'daki savaşın ardından liderler düzeyinde 3'üncü kez bir araya geldik. Madrid zirvesi geleceğe yönelik bir vizyon oluşturmak için önemliydi. Ukrayna'ya ittifakın desteği tamdır. Yıkım ve gözyaşının sona erdirilmesi için çaba sergilemeliyiz. Diplomatik girişimlerimizi artırmalıyız. Zirvenin ilk oturumunda Zelensky bize videokonferans ile mesajını iletti. Zelensky ile ilk günden itibaren yakın görüşmelerimi sürdürüyorum. Putin ile de yakın temaslarımı sürdürüyorum. Tüm bunlar kalıcı barışı sağlamak içindir. Savaşın ekonomideki olumsuz yansımalarını hepimiz hissediyoruz. Adil bir barışın kaybedeni olmaz. İstanbul'daki müzakere ile yeşeren barış umudunu artırmamız gerekiyor. Temaslarımızda savaşın başından bu yana önceliklerimiz, krizin insani etkilerinin en aza indirilmesi konuları hakkında bilgi verdik.

"TÜRKİYE GELECEKTE DE SÖZ SAHİBİ MÜTTEFİKLER ARASINDA YER ALACAKTIR"

Dün kabul ettiğimiz stratejik konsept önemli. Bu yeni belge NATO'nun temelini oluşturan ilkeleri yeniden teyit etmiştir. Bu sene ittifaka katılımının 70'inci yılını kutlayan, müttefiklik ruhuna her zaman uygun hareket eden Türkiye gelecekte de söz sahibi müttefikler arasında yer alacaktır. Kararlılık kağıt üzerinde kalmamalıdır. Terör örgütleri arasında hiçbir ayrıma gidilmeden, mücadelenin tam bir uyumla sürdürülmesi zaruridir. Oturumda ve ikili temaslarımda bu konunun Türkiye için nasıl bir önem arz ettiğini vurguladım.

DÜNYAYA ÇOK NET TERÖR MESAJI: NET ADIMLAR ATMAMIZ ŞART

Bugün bize kullanılan silahların yarın başka müttefiklerimize karşı kullanılmayacağının garantisi yoktur. Son günlerde PKK ve uzantılarının kendilerine yönelik en ufak müdahale karşısında sergiledikleri pervasızlıklar ortadadır. Huzuru ve güvenliği tehdit eden bu beladan kurtulmamız gerektiğini güçlü bir şekilde vurguladım. Terör örgütleri ile mücadelemizi anlatan bir videoyu liderler ile izleme fırsatı buldum. FETÖ, PKK/YPK ve DEAŞ'ın kanlı yüzünü bir kez daha anlatma fırsatı bulduk. Müttefikler olarak terörün hepsi ile mücadelede samimi, tutarlı ve net adımlar atmamız şart.

"ARTIK OYALAMALARA TAHAMMÜLÜMÜZ KALMAMIŞTIR"

Yaklaşık 40 yıldır terörle mücadele eden, binlerce evladını şehit veren bir ülke olarak oyalamalara tahammülümüz kalmamıştır. İsveç ve Finlandiya konusundaki süreçte kırmızı çizgilerimizi ortaya koyduk.

"DİPLOMATİK BİR ZAFERDİR"

İsveç ve Finlandiya ile imzalanan muhtıra elde edilmiş diplomatik bir zaferdir. İsveç ve Finlandiya ile mutabakatta yer alan uygulamaları takip edip, adımlarımızı buna göre atacağız. İsveç'in verdiği sözü şudur, 73 teröristin Türkiye'ye iadesi sağlanacak.

SORU-CEVAP

- Tahıl Koridoru nasıl olacak?

Sayın Putin ile, Sayın Zelenskiy ile hafta sonu ve pazartesi gnü telefon diplomasimizi sürdüreceğiz. Bu koridoru işletmeye çalışacağız. 20 kadar bölgede gemilerimiz var.

-Biden ile görüşmede F-16'lar konusunda neler konuşuldu?

Parlamentolar sıkıntılı süreçlerin yaşandığı yerlerdir. Burada da Sayın Başkan elinden gelen adımları atacağını söyledi. Olay sadece Demokratlar ile bitmiyor. Bir de Cumhuriyetçiler var. Benim geniş bir ekibim ABD'deydi. Hem Demokrat hem de Cumhuriyetçiler ile görüşme yaptılar. Heyetlerimizi gerekirse yine göndereceğiz. Cumhuriyetçilerle de görüşerek desteğini almamız halinde Biden'ın samimi gayretleri ciddi bir destek olacaktır. Gecikmeden bir heyeti ABD'ye göndereceğiz.

-İsveç ve Finlandiya dediklerini yapmaz ise yeniden veto edilebilir mi?

Tekrara gerek yok, biz parlametodan bunu geçirmedikten sonra bu iş yürümez. Önce İsveç ve Finlandiya üzerine düşeni yerine getirecek. Bu mutabakatta yer alıyor. Onlar üzerine düşeni yaparsa bunu parlamentomuza göndeririz. Yapmazlar ise parlamentomuza göndermeye gerek kalmaz. Makedonya 20 yılda girebildi. Bu öyle süreci çok çabuk işleyen bir süreç yok. İsveç ve Finlandiya da bunu biliyor. Terör örgütlerinin silinip atılması lazım.

-İttifak üyesi Yunanistan'ın adaları silahlandırması gündeme geldi mi?


Yunanistan'ın son dönemlerdeki tutumu, bizim siyaset anlayışımıza uymuyor. Son dönemde, kendisine İstanbul'da verdiğim yemekte bir teklifte bulundum. Biz bundan sonra aramızdaki meselelere 3. kişileri sokmayalım dedim. Tabi bizim bu anlaşmamızı 2-3 hafta sonra ABD senatoosunda bozdu. Bu ziyaretlerde silahlandırmalara gitmek gibi bir gayretin içerisine girdi. Bir de ABD'nin burada üs kurma olayı var. Bunu sorduğumuzda da Rusya'ya karşı diyorlar. Ama benim halkım bunları yutmuyor. Buna olumlu bakmıyoruz. Bunu ikili görüşmelerde liderlere söyledik.

Muhalefetin İsveç ve Finlandiya açıklaması


Muhalefet her zaman, siyaha beyaz, siyaha beyaz der. Türkiye muhalefeti böyledir. Ama şimdi tüm belgeler ortaya kondu. Dünya bu olayı net olarak gördü. Bizim buradaki tavrımızı herkes takdirle karşıladı. Biz de terörle mücadelemizin Türkiye dışındaki ayaklarını kendilerine takdim ettik. Video kayıtlarını, belgeleri verdik. Kendileri de izlediler. Şu an İsveç'teki terör yandaşları çılgındalar. Ama bizim muhalfet bunların farkında değil, onlara da dönüşte anlatırız.

Freedom Hause kendini sorgulamalı. Önce gelsinler Diyarbakır annelerini ziyaret etsinler. Özgürlük, benim özgürlük alanım sizin özgürlük alanınıza kadardır. Ama bugün Türkiye'de bir Kandil gerçeği var. Bu Kandil'e 12-13 yaşındaki kızlar kaçırılıyor ve boyları kadar silah veriliyor. Bu nasıl bir özgürlük.

İsveç ve Finlandiya bize 73 teröristi verecekler. bu yazılı olarak da kayda geçirildi.

Rusya ve Ukrayna arasında arabulucuk

Siyaset kavga gürültü işi değildir. Burada dost kazanmak uğraşı içerisinde olacaksınız. Benim Putin ile geçmişim eski. Zelenskiy ile ilişkim yeni. Ancak Zelenskiy Ukrana devlet başkanı seçildiğinden beri ilişkilerimiz yoğun devam etti. Biz burada arabuluculuk yapacaksak ilk adımımız, bu iki ülkenin temsilcilerini bir araya getirdik. Bundan sonraki süreçte de bunu hızlandırarak devam ettirelim. Şu anda tahılın sıkıntısını çekenler burada bir rahatlama yaşayacaklar.

Bakmadan Geçme