• Haberler
  • Memur
  • Ergenekon'da kumpas davasında 4 eski hakime hapis

Ergenekon'da kumpas davasında 4 eski hakime hapis

Yargıtay'ın Ergenekon davası kapsamında görülen duruşmasında, 4 eski hakime hapis cezası verildi. Mahkeme, suçlamalar doğrultusunda 22 yıl 6 ay ile 1 yıl arasında değişen cezaları kararlaştırdı ve tutuklama emri çıkardı.

Ergenekon davasında FETÖ'nün kumpas davalarından biri olarak görülen ve eski hakim ve savcıların yargılandığı dava sonuçlandı. Yargıtay 8. Ceza Dairesi, 4 eski hakime hapis cezası verdi. İşte detaylar:

- İlk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay 8. Ceza Dairesi'nde görülen duruşmada, tutuksuz sanık Hüsnü Çalmuk ile bazı müştekiler hazır bulundu. Ayrıca, başka suçtan tutuklu olan sanık Mehmet Murat Yönder, cezaevindeki video konferans yöntemiyle bağlantı kurdu.
- Cumhuriyet savcısı, dava dosyasındaki belgeleri inceledikten sonra, daha önce açıklanan esas hakkındaki mütalaaya uygun olarak sanıkların cezalandırılmasını talep etti.
- Sanıkların son sözleri alındıktan sonra, karar verilmek üzere duruşmaya ara verildi.
- Yargıtay 8. Ceza Dairesi, firari konumda olan sanıklar Sedat Sami Haşıloğlu, Hadi Çağdır, Fikret Seçen ve Zekeriya Öz ile haklarında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla yargılanan sanıklar Ercan Fırat, Nihat Taşkın ve Alpaslan Uz hakkındaki dosyaların ayrılmalarına karar verdi.
- Mahkeme, sanıklardan Hasan Hüseyin Özese, Fatih Mehmet Uslu ve Nihat Topal'a "zincirleme şekilde görevi kötüye kullanma" suçundan 2 yıl 3'er ay hapis cezası verdi. Ayrıca, Ergenekon davasında yargılanan sanıkları, hukuka aykırı şekilde "terör maksadıyla zincirleme şekilde hürriyetlerinden yoksun bıraktıkları" gerekçesiyle 20 yıl 3'er ay olmak üzere toplam 22 yıl 6'şar ay hapse mahkum etti.
- Sanık Hüsnü Çalmuk, "terör maksadıyla zincirleme şekilde kişileri hürriyetinden yoksun bırakma" suçundan 20 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca, "görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıl hapis cezası aldı.
- Sanıklar Mehmet Ali Pekgüzel, Mehmet Murat Dalkuş ve Mehmet Murat Yönder ise atılı suçlardan beraat etti.
- Mahkumiyetleri kesinleşen eski hakimler Hasan Hüseyin Özese, Fatih Mehmet Uslu, Nihat Topal ve Hüsnü Çalmuk'un tutuklanması kararlaştırıldı.

 

Bakmadan Geçme