• Haberler
  • Emekli
  • Erken emeklilik tasarısı ne zaman TBMM'ye gelecek?

Erken emeklilik tasarısı ne zaman TBMM'ye gelecek?

Milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren konuların başında erken emeklilik imkanları geliyor. Peki, erken emeklilik yasası kimlere fırsat tanıyacak ve ne zaman Meclis gündemine gelecek?

  • 186

Türkiye Büyük Millet Meclisini (TBMM) bayram tatilinin ardından hareketli günler bekliyor.

Milyonlarca kişiyi doğrudan ilgilendiren konuların başında erken emeklilik imkanları geliyor. Peki, erken emeklilik yasası kimlere fırsat tanıyacak ve ne zaman Meclis gündemine gelecek?

Takvim gazetesinin haberine göre, erken emeklilik konusundaki reform beklentileri TBMM'nin yakın dönem gündem maddeleri arasında yer alıyor.

Emeklilikle ilgili gündeme gelmesi beklenen başlıklar şöyle:

- SSK ile Bağ-Kur Arasındaki Farkın Kapatılması: Bağ-Kur prim şartı 9 bin gün olan esnaf için 7.200 güne indirilecek. Bu düzenlemeyle esnaflar, daha kısa sürede emekli olabilecekler. Ayrıca, bu avantajdan yararlanacak esnafların 10 ve daha az kişi çalıştıranlar olarak tanımlanması planlanıyor.

- EYT'li Esnaflar için Prim Gün Şartının Düşürülmesi: 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olan erkek esnaflar ile sonrasında sigortalı olan tüm esnaflar için prim gün şartı 9.000'den 7.200'ye indiriliyor. Bu sayede EYT'li esnaflar, 7.200 gün prim tamamladığında emekli olabilecekler.

- Sigortalılık Başlangıç Tarihine Göre Yaş Şartı: 8 Eylül 1999 tarihinden sonra sigortalı olanların emeklilik için belirlenen yaş şartını tamamlamaları gerekiyor. Bu yaş, başlangıç tarihine göre değişkenlik gösterecek.

- Ev Kadınlarının Emeklilik Hakkı: Yeni düzenlemelerle ev kadınları da emeklilik sistemine dahil ediliyor. Ev kadınlarını sosyal güvenceye kavuşturmak ve emekliliklerini desteklemek amacıyla isteğe bağlı sigorta primlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

- Devlet Katkısı ile Düşen Primler: Mevcut asgari ücret üzerinden en düşük isteğe bağlı sigorta primi 6.400,80 TL iken, yeni düzenlemeyle bu tutarın 2.133,60 TL'si devlet tarafından karşılanacak. Böylece ev kadınları aylık 4.267,20 TL prim ödeyerek emekli olabilecekler.

 

Bakmadan Geçme