- Haberler
- Erzurum Ovası 'kuş cenneti' gibi
Erzurum Ovası 'kuş cenneti' gibi
- Kent merkezi ile Tortum ilçesi arasında bulunan Erzurum Ovası, Türkiye'deki 465 kuş türünün 230'una ev sahipliği yapıyor - Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Ertaş: 'Atatürk Üniversitesindeki bilim adamlarının tespit ettiğine göre, 230'un üzerinde kuş çeşidi var ve bu kuş çeşitleri on binlerce yıllık hafızayla ve içgüdüyle Erzurum'u hem konaklama, hem üreme yeri olarak kullanmaktadırlar'
ERZURUM (AA) - Erzurum Ovası'nın, Türkiye'deki 465 kuş türünden 230'una ev sahipliği yaptığı bildirildi.
Kent merkezi ile Tortum ilçesi arasındaki Erzurum Ovası'nda bulunan sazlık alan, ev sahipliği yaptığı kuş türlerinin zenginliğiyle önemli sulak alanlar arasında yer alıyor.
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği ve Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği, Erzurum Ovası'na düzenlediği basın gezisiyle, bölgenin kuş zenginliğine kamuoyunun dikkatini çekti.
Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği Başkanı Murat Ertaş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Atatürk Üniversitesindeki bilim adamlarının yaptıkları araştırmalara göre, Erzurum Ovası'nda 230 kuş türü tespit edildiğini söyledi.
Dünyada ve Türkiye'deki çeşitli bölgelerde nadir bulunan kuş türlerinin Erzurum'da barındığını ifade eden Ertaş, şunları kaydetti:
"(Erzurum'da kargadan başka kuş olmaz) söylentilerinin aksine Türkiye'deki en zengin kuş cennetlerinden biri Erzurum. Atatürk Üniversitesindeki bilim adamlarının tespit ettiğine göre, 230'un üzerinde kuş çeşidi var ve bu kuş çeşitleri on binlerce yıllık hafızayla ve içgüdüyle Erzurum'u hem konaklama, hem üreme yeri olarak kullanmaktadırlar. Erzurum Ovası, Akdeniz, Karadeniz ve Doğu Afrika ile Batı Asya kuş göç yollarının kesişim koridoru üzerinde yer almıştır. Bu özelliği nedeniyle Erzurum Ovası her iki göç yolunda hareket eden farklı türlerin konakladıkları bir alan durumunda. Bu kuş türleri her geçen gün artmaktadır. Kuşlar Erzurum'u göç yolunda bir konaklama ya da üreme merkezi olarak kullanmaktadır."
- "Erzurum bu ekolojik zenginlikten yararlanmıyor"
Murat Ertaş, Erzurum'un kuş çeşitliliğini ve ekolojik zenginliğin sağladığı turizm olanaklarından yararlanmadığını savunarak, şöyle devam etti:
"Bugünden sonra herkesin Erzurum sazlığı ve kuş cenneti konusunda daha hassas olması gerekir. Erzurum sazlığı için ödeneği 2 sene evvel ayrılan kuş gözlem kuleleri bir an evvel yapılmalıdır. Civardaki köylüler, ovadaki suyu her bahar kanallarla daha derine vererek, ovadaki sazlıkları ve bataklıkları kurutmaktadır. Köylü bu konuda bilinçlendirilmeli ve bu kurutma alışkanlığından vazgeçmelidir. Kuşlar Erzurum Ovası'na ve şehir merkezine savrulmuş durumda. Ayrıca, hem uçakların uçuş güvenliği hem de kuşların güvenliği açısından Müdürge ve Kösememmet bataklığı kuş cenneti haline getirilmelidir. Kuşlar ovada çevre temizliği yaparak, doğal dengeyi korumaktadır. Erzurum sazlığının şehrin tanıtımına katkı sunması için kuş turizmine açılması gerekir."
- "Kuş cenneti Erzurum için büyük bir değer, sahip çıkılsın"
Atak Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Derneği Başkanı Çetin Bayram da Erzurum'un tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği ve rehberlik yaptığını bildirdi.
Kentin bulunduğu konum itibarıyla değişik canlıların da kullandığı bir yaşam alanı olarak öne çıktığını anlatan Bayram, şunları kaydetti:
"Erzurum'un tanıtımını sadece tarih, spor turizmiyle veya kültürel zenginliklerimizle değil, aynı zamanda dünyada çok büyük saygınlığı olan kuş cennetiyle de yapabiliriz. Bununla ilgili dünyada birçok çalışma yapılmaktadır. Erzurum'da elimizde çok büyük bir potansiyelimiz var. Ama bunu daha tam anlamıyla kullanamamaktayız. Biz dernekler olarak bu eksikliğe dikkat çekmek istiyoruz."