• Haberler
  • Memur
  • Eşin bulunduğu şehre tayin istememek boşanma nedeni

Eşin bulunduğu şehre tayin istememek boşanma nedeni

Diyarbakır 2. Aile Mahkemesi, eşinin bulunduğu şehirde tayin istemeyen kadının boşanma davasına konu olmasına karar verdi. 

Diyarbakır 2. Aile Mahkemesi, tayin nedeniyle iki kez il değiştiren kocasına, tayin talebinin kabul edilmediği yönünde 9 yıl boyunca yalan beyanda bulunan kadını kusurlu bularak boşanma kararı verdi.

Ankara'da kamu personeli olarak görev yapan H.S. ve H.S., 17 Ağustos 2013’te evlendi. Evliliklerinden bir çocukları olan çift, H.S.’nin 2024’te Samsun’a tayin edilmesiyle sorunlar yaşamaya başladı. Koca, karısına tayin talebinde bulunmasını istedi ancak H.S., çalıştığı kurum tarafından talebinin kabul edilmediğini belirtti. Bir süre Samsun’da görev yaptıktan sonra, H.S.'nin tayini Diyarbakır’a çıktı ve yine aynı durum yaşandı; karısı, tayin talebinde bulunmadığını belirterek kocasına yanıt verdi.

9 yıl boyunca ayrı şehirlerde yaşayan çift arasında "tayin" gerekçesiyle çatışmalar yaşanmaya başladı. Koca, şüphelenerek yaptığı araştırmalar sonucunda karısının çalıştığı kurumdan hiç tayin talebinde bulunmadığını öğrendi. Bunun üzerine, avukatı Gülben Elhakan aracılığıyla, "evlilik birliğinin temelden sarsılması" gerekçesiyle boşanma davası açtı.

Diyarbakır 2. Aile Mahkemesi’nde görülen davada, kocanın iddiaları doğrulandı. Kadının çalıştığı kurumdan gelen yazıya göre, H.S. tarafından herhangi bir tayin talebinde bulunulmadığı belirlendi. Mahkeme, kadının yalan beyanda bulunduğunu ve evliliği sürdürmekte istekli olmadığını belirterek, boşanma kararı verdi.

Mahkeme, "Çalışma hakkı her insan için vazgeçilemez bir haktır. Ancak evlilik birliğinin devamı için eşlerin bir arada yaşamaları gerekir. Kadının eşinin bulunduğu şehirde tayin istememesi, evliliğin temelden sarsılmasına yol açmıştır" kararını verdi. Bu karar, benzer davalar için emsal teşkil edecek.

Avukat Gülben Elhakan, kararla ilgili "Taraflardan birinin ortak yaşamdan kaçınması, boşanma nedeni olarak Medeni Kanun'da sayılmaktadır. Bu dava, benzer durumlar için örnek oluşturacaktır." açıklamasında bulundu.

Bakmadan Geçme