• Haberler
  • Memur
  • Eski bakan Pakdemirli bekleme süresi bitmeden BİM yönetimine girdi

Eski bakan Pakdemirli bekleme süresi bitmeden BİM yönetimine girdi

Eski Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, beklemesi gereken sürenin dolmasına 9 ay kala, yasalara aykırı bir şekilde BİM'in yönetim kurulu üyeliğine atandı.

Pakdemirli, 10 Temmuz 2018 ile 4 Mart 2022 tarihleri arasında Tarım ve Ormancılık Bakanlığı görevini yürüttükten sonra kamu görevinden ayrılmıştı. Ancak aynı alanda özel sektöre geçebilmesi için gereken 3 yıllık bekleme süresi henüz dolmamışken BİM'in bağımsız yönetim kurulu üyeliğine getirildi.

Gazete Pencere'nin haberine göre, Pakdemirli'nin BİM'in bağımsız yönetim kurulu üyesi olduğu resmiyet kazanmıştır. Bekleme süresinin tamamlanmasına 9 ay gibi bir süre olmasına rağmen, SPK'dan da onay alarak BİM'deki yeni görevine başladı.

2531 Kamu Görevlerinden Ayrılanların Yapamayacakları İşler Hakkında Kanun'un ilgili maddesi şöyle:

"..Görevlerinden hangi sebeple olursa olsun ayrılanlar, ayrıldıkları tarihten önceki iki yıl içinde hizmetinde bulundukları daire, idare, kurum ve kuruluşlara karşı ayrıldıkları tarihten başlayarak üç yıl süreyle, o daire, idare, kurum ve kuruluştaki görev ve faaliyet alanlarıyla ilgili konularda doğrudan doğruya veya dolaylı olarak görev ve iş alamazlar, taahhüde giremezler, komisyonculuk ve temsilcilik yapamazlar."

Öte yandan; Bekir Pakdemirli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın damadı eski bakanlardan Berat Albayrak'a yakınlığı ile biliniyor.

Bekir Pakdemirli kimdir?

TBMM'de Manisa milletvekili olarak dört dönem görev yapmış olan eski ANAP'lı bakan ve bürokratlardan Ekrem Pakdemirli'nin oğludur. 

10 Kasım 1973'te İzmir'de doğmuş olan Türk ekonomist, girişimci ve siyasetçidir. Türkiye'de çeşitli alanlarda serbest girişimcilik yapmış olan Pakdemirli, 10 Temmuz 2018 ile 4 Mart 2022 tarihleri arasında Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapmıştır.

Lisans öğrenimini Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde tamamladıktan sonra Başkent Üniversitesi'nde İşletme Yüksek Lisansı ve Celal Bayar Üniversitesi'nde iktisat doktorası yapmıştır.

Pakdemirli, iş hayatında gıda, tarım, hayvancılık, teknoloji ve otomotiv sektörlerinde girişimcilik yaptı. Türkiye'nin ilk 500 sanayi kuruluşu arasında yer alan bir firmada ve halka açık bir gıda firmasında Genel Müdürlük görevlerinde bulundu. Uluslararası bir gıda şirketinde üst düzey yönetici olarak çalıştı ve daha sonra bu şirkette danışmanlık yaptı. Ayrıca, Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. ve Albaraka Türk Katılım Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı ve McCain Foods şirketine danışmanlık hizmeti verdi.

Bekir Pakdemirli, evli ve dört çocuk babasıdır. Aynı zamanda amatör telsizci, deniz kaptanı ve pilottur. Ege TV'de haftalık ekonomi programı yapmıştır. Babası Ekrem Pakdemirli, 1991 yılında Türkiye'nin Başbakan Yardımcılığı görevini üstlenmişti.

10 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Tarım ve Orman Bakanı olarak atanmıştı. Bu görevini 4 Mart 2022 tarihine kadar sürdürdü. Bu süre zarfında Türkiye'nin tarım ve orman politikalarında önemli rol oynadı.

Bakmadan Geçme