Esnek çalışma için tarih belli oldu

Sosyal güvenlik mevzuatında yapılacak değişikliklerle iş gücü piyasası yeni çalışma modellerine uyumlu hale getirilecek ve sistemin mali sürdürülebilirliği artırılacak.

Sosyal güvenlik sisteminin uzun vadeli mali sürdürülebilirliğini güçlendirmek ve yeni nesil esnek çalışma modellerine uyum sağlamak amacıyla, sosyal güvenlik mevzuatında önemli değişiklikler yapılacak. 

5 Eylül 2024 tarihli Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlanan Orta Vadeli Program'a (OVP) göre, 2025'in ikinci çeyreğinde sosyal güvenlik mevzuatı, iş gücü piyasasının değişen koşullarına ve esnek çalışma biçimlerine uyumlu hale getirilecek. Sosyal güvenlik sisteminde daha fazla istihdamı teşvik eden düzenlemeler hayata geçirilecek. Bu düzenlemeler, hakkaniyeti ve aktüeryal dengeyi önceliklendirecek ve sistemin mali sürdürülebilirliğini artıracak.

Yeni nesil çalışma modelleri, uzaktan çalışma, kısmi süreli çalışma ve platform çalışması gibi alanlarda mevzuat düzenlemeleri 2025'in ilk çeyreğinde yapılacak. İş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanması hedeflenirken, Yeşil ve Dijital dönüşümün iş gücü piyasalarına etkileri de değerlendirilecek.

Otomatik Katılım Sistemi (OKS), 2025'in ikinci çeyreğinde tamamlayıcı emeklilik sistemine dönüşecek ve bireysel emeklilik sistemindeki (BES) yatırım fonları yeniden tasarlanacak. Ayrıca, etkin olmayan istihdam teşvikleri sonlandırılacak ve kadın, genç ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artırılacak.

Sağlık hizmetleri kapsamında finansal sürdürülebilirlik sağlamak amacıyla geri ödeme kriterleri ve harcamalar etkinleştirilecek. Birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkinliği artırılacak ve sağlık ürünleri ile hizmetlerinde talep kontrolü sağlanacak. Sağlık Market Uygulaması genişletilerek ilaç ve medikal malzeme tedarik zinciri güçlendirilecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bilişim sistemleri güçlendirilecek ve veri paylaşımı artırılacak.

Bakmadan Geçme