• Haberler
  • Emekli
  • Ev kadını engelli çocuk annesi nasıl emekli olabilir?

Ev kadını engelli çocuk annesi nasıl emekli olabilir?

Engelli çocuğu olan anneler için sağlanan ek haklar ile ev hanımı olarak prim ödeyerek emeklilik mümkün. Peki, hangi şartlar gerekiyor?

Ev hanımları, isteğe bağlı sigorta ile BAĞ-KUR kapsamında prim ödeyerek emekli olabilirler. Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç’ın detaylı haberine göre, özellikle engelli çocuk annelerine sağlanan haklar, bu süreci hızlandırabiliyor. Doğuştan %90 ve üzeri ağır engelli raporu bulunan çocuk sahibi anneler, her yıl ödedikleri 360 prim gününe 90 gün ek hizmet süresi kazanıyor.

Engelli çocuğu bulunan annelerin emekliliği, prim günleri ve yaş şartlarına göre değişiyor. 2008 sonrasında sigortalı olan bir kadın, normal emeklilik için 9.000 prim günü ve 58 yaş şartına tabi olurken, kısmi emeklilik için 5.400 prim günü ve 61 yaş şartı bulunuyor. Engelli çocuk annelerine tanınan 90 günlük ek süre sayesinde, 12 yıl prim ödemesi yapan bir anne 62 yaşında emekli olabiliyor.

İsteğe bağlı sigorta kapsamında prim ödemek isteyen bir kişi, 2024 yılında aylık en düşük 6.400,80 TL ödeme yaparak bu süreçten yararlanabilir. Ancak, asgari ücret arttıkça prim tutarları da artış gösterecektir.

Bakmadan Geçme