Fahiş fiyat artışına hızlı ve etkili cezalar yolda

Fahiş fiyat artışı yapan işletmelere yönelik cezaların daha etkili ve hızlı bir şekilde uygulanması için yeni düzenlemeler geliyor.

  • 73

Fahiş fiyat artışı yapan işletmelere yönelik cezaların daha etkili ve hızlı bir şekilde uygulanması için yeni düzenlemeler geliyor. Bu düzenlemelerle birlikte, fiyat istikrarsızlığına neden olan işletmelere daha hızlı cezai işlem uygulanacak ve cezai müeyyidelerin uygulanmasına kadar ek tedbirler alınacak.

Türkiye gazetesinden Uğur Duyan'ın haberine göre,Ticaret Bakanlığı, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da yapılacak değişiklikler için AK Parti Meclis Grubu ile görüşmelere başladı. Yeni düzenlemelerle, fiyat istikrarsızlığına ve fahiş fiyat artışlarına neden olan stokçuluğa ayrı bir suç olarak yaklaşılacak. Stokçuluk yapan firmaların üzerinde yürütülen incelemelerin ve soruşturmaların süresi kısaltılacak ve bu süre zarfında firmalara ihtiyaten yaptırımlar uygulanabilecek.

İki ayrı düzenleme

Yeni Şafak'ın haberine göre, fahiş fiyat artışı yapan işletmelere uygulanacak cezalar, Perakende Ticaret Kanunu ve Rekabet Kanunu'nda iki ayrı bölümde düzenlenecek. Stokçuluğa yönelik cezalar Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da yeniden tanımlanacak. Stokçuluk yaparak fiyat istikrarını bozan işletmelere uygulanacak cezalar, fahiş fiyat artışına neden olan işletmelere uygulanan cezalardan farklılık gösterecek.

Kademeli tedbirlerle daha etkili denetim

Rekabet Kurumu'nun inceleme başlattığı işletme ve kuruluşlarda, inceleme süresi boyunca kademeli tedbir cezaları uygulanacak. Bu şekilde, Rekabet Kurumu'nun Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'a muhalefet nedeniyle başlattığı incelemelerin süresi kamuoyunun beklentilerine daha uygun bir şekilde kısaltılacak. Yasa değişiklikleri doğrultusunda, inceleme süresi boyunca kademeli tedbirlerin uygulanması da planlanıyor.

Bu düzenlemelerle, fahiş fiyat artışları ve stokçuluk gibi sorunlara karşı daha etkili ve hızlı bir müdahale sağlanması hedefleniyor.

Bakmadan Geçme