• Haberler
  • Aktüel
  • Fahiş fiyata karşı üçlü mekanizma: İşte şikayet yöntemleri

Fahiş fiyata karşı üçlü mekanizma: İşte şikayet yöntemleri

  • 118

Türkiye'de yiyecek ve içecek sektöründe hızla artan fiyatlar, vatandaşların büyük tepkisini çekiyor. Kafe ve restoranlarda uygulanan fahiş fiyat politikaları, sosyal medya üzerinden örgütlenen insanlar, bu hafta sonu yurt genelinde kafe ve restoranları boykot etme kararı aldı.

Sabah gazetesinden Barış Şimşek'in haberine göre, 3 farklı kanal ile şikayet imkanu bulunuyor.

Artan fiyatlar karşısında vatandaşların şikayette bulunabilmesi için 3 farklı iletişim kanalı bulunuyor. Ticaret Bakanlığı'nın e-Devlet üzerinden sunduğu "Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi" formu, vatandaşların şikayetlerini bakanlığa iletmelerine olanak tanıyor. Ayrıca, Ticaret Bakanlığı'na ait Alo 175 Tüketici Danışma Hattı'ndan da şikayet oluşturulabiliyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) üzerinden yapılan başvurular ise yapay zeka teknolojisi ile anında ilgili birimlere iletiliyor.

Bölgesel fiyatlar baz alınıyor

Ticaret Bakanlığı müfettişleri, gelen başvuruları değerlendirerek şikayet konusu olan kafe ve restoranlara ziyaretler gerçekleştiriyor. Bölgedeki restoranların genel ortalama yeme içme fiyatları dikkate alınarak fahiş fiyat tespiti yapılıyor. Örneğin, bir restoranda aynı gramaj ve içeriğe sahip bir makarna 100 TL'ye satılırken, diğer bir restoranda aynı makarna için 400 TL talep ediliyorsa bu fahiş fiyat olarak kabul ediliyor.

Ticaret Bakanlığı: Piyasalar boş değil

Ticaret Bakanlığı yetkilileri, fahiş fiyat denetimlerini artırarak tüm ülke genelinde denetimlerin yapılacağını belirtiyor. Piyasanın serbest olmasına rağmen başıboş bırakılmayacağını vurgulayan yetkililer, işletmelerin keyfi fiyat artışlarına yaptırımlarla karşılaşacaklarını ifade ediyor. Vatandaşların bu tür işletmelere yönelik şikayetlerini hızla yapmaları gerektiğinin altını çiziyor.

Zabıtalara fahiş fiyat denetimi yetkisi talebi

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, illerdeki zabıtaların sadece fiyat etiketi denetimi yapmaya yetkili olduğunu belirtiyor. Küçük, zabıtalara fahiş fiyat denetimi yetkisinin verilmesi gerektiğini vurguluyor. Restoran ve kafelerde suni bir fiyat artışı uygulandığını belirten Küçük, tüketicilerin bu tür durumlarla karşılaştığında şikayetlerini yapmaları gerektiğini belirtiyor.

Bakmadan Geçme