Fırsatçı esnaf turisti de kaçırdı

Bulgar ve Gürcü turistler, aşırı fiyat artışları nedeniyle Türkiye sınırındaki illerden alışveriş yapmayı bıraktı esnaf iş yapamamaktan şikayetçi.

Bir dönem Türkiye sınır illerine alışveriş için gelen Bulgar ve Gürcü turistler, yüksek fiyatlar nedeniyle artık Türkiye'yi tercih etmiyor.

Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli'nin haberine göre, kendi paralarının Türk lirası karşısında 19 kat değerli olmasına rağmen sınır turistleri, fiyatların aşırı yükselmesi nedeniyle alışveriş yapmaktan vazgeçti. Esnaf ise fırsatçılık yapanların bu duruma yol açtığını belirtiyor.

Türkiye’nin sınır illerine alışverişe gelen Bulgar ve Gürcü turistler, aşırı fiyatlar nedeniyle artık Türkiye'yi tercih etmiyor. Sınır komşularından gelen turistler bir dönem tekstilden beyaz eşyaya, otomobil parçasından gıdaya kadar pek çok ürünü Türkiye’den temin ediyordu. Ancak son dönemde artan fiyatlar, turistlerin alışverişi kesmesine yol açtı. Kendi paralarının Türk lirası karşısında oldukça değerli olmasına rağmen, bu turistler Türkiye'deki ürünleri pahalı buluyor. Bölge esnafı ise bu durumdan fırsatçıları sorumlu tutuyor. 

Bir dönem Türkiye’nin sınır komşularından gelen turistler, Edirne, Artvin, Van gibi illerde alışveriş yaparak hem kendi ihtiyaçlarını karşılıyor hem de yerel ekonomiye büyük katkı sağlıyordu. 2022’de Bulgar Levası ve Gürcü Larisi’nin Türk lirası karşısında değer kazanmasıyla, turist akını yoğunlaşmıştı. Oteller dolup taşarken, semt pazarlarında ve çarşılarda hareketlilik görülüyordu. Fakat, bu yoğunluğun farkına varan bazı esnaflar fiyatları birkaç kat artırarak hem turistleri hem de yerel halkı zor duruma soktu.

Edirne'de gıda üzerine esnaflık yapan Hasan Ali Yavuz, "2022 yılı itibariyle Bulgar Levası değer kazanınca turistler buraya akın etti. Oteller doldu, çarşılarda yer kalmadı. Ancak bazı esnaf fırsatçılık yaparak fiyatları yükseltti. Bu da turistlerin ilgisini azalttı" dedi. Artvin’de esnaflık yapan Mustafa Berberoğlu da Gürcü turistlerin artık nadiren geldiğini belirterek, "Bir dönem çarşılar Gürcülerden geçilmezdi. Ancak fırsatçı esnaf fiyatları arttırınca Gürcüler de gelmemeye başladı" ifadelerini kullandı.

Fırsatçılığın sınır ticaretini durma noktasına getirdiğini vurgulayan esnaf, turistlerin tekrar geri dönmesi için fiyatların makul seviyelere çekilmesi gerektiğini belirtiyor.

Bakmadan Geçme