• Haberler
  • İşçi
  • Flaş! Fahrettin Koca şehir hastanelerinin yükünü 322 milyar avrodan 27 milyara düşürdüğü için mi gitti?

Flaş! Fahrettin Koca şehir hastanelerinin yükünü 322 milyar avrodan 27 milyara düşürdüğü için mi gitti?

Fahrettin Koca'nın 6 yıllık Sağlık Bakanlığı görev süresinde şehir hastanelerinin mali yükünü önemli ölçüde azalttığını belirttiği devir teslim törenindeki açıklamaları, görevden ayrılma kararının ardında yatan nedenlerle ilgili spekülasyonlara yol açtı.

Faherttin Koca'nın 6 yıldır oturduğu Sağlık Bakanlığı koltuğunu Kemal Memişoğlu'na devrettiği sırada yaptığı açıklamalar gündeme damgasını vurdu. Koca, Bakanlık'taki devir teslim töreninde yaptığı veda konuşmasında şehir hastanelerinin mali yükünü önemli ölçüde azalttıklarını belirtti. Koca, Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan 18 şehir hastanesinin 25 yıllık toplam maliyetini 322 milyar eurodan 27.5 milyar avroya düşürdüklerini açıkladı. Bu adımın, şehir hastanelerinin bütçeye olan yükünü önlemeye yönelik önemli bir adım olduğunu vurgulayan Koca, bu süreçte yaşananların sağlık sistemine katkı sağladığını ifade etti.

Bu açıklamaları, "Fahrettin Koca şehir hastanelerinin yükünü 322 milyar avrodan 27 milyara düşürdüğü için mi gitti?" sorusunu gündeme taşıdı. Konuyu Karar gazetesi "Mesajı veda konuşmasında" manşeti ile inceleme masasına yatırdı.

Haberin spotu ise şöyle:

"Yerel seçimin ardından sinyali verilen kabine revizyonunda icraatları beğenilen, pandemi ve deprem sürecini sorunsuz yöneten Sağlık Bakanı’nın ayrılması şaşkınlık yarattı. İşe alımlarda parti teşkilatını gözetmediği için eleştirilen Koca’nın devir töreninde verdiği ‘hasta garantili şehir hastaneleri’ mesajı dikkat çekti: Benden önce belirlenen bedelleri sınırlandırdık. 18 şehir hastanesinin bütçeye yük olmasını önledik."

Karar gazetesi Ekonomi Editörü İbrahim Kahveci, TÜİK'in açıkladığı haziran ayı enflasyon rakamlarının değerlendirildiği Halk TV canlı yayınında, Koca'nın Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) modeliyle yapılan 18 şehir hastanesinin 25 yıllık toplam maliyetini 322 milyar eurodan 27.5 milyar avroya düşürdüklerine ilişkin açıklamasının iktidar destekçisi birçok medya organın da adeta gözden kaçırıldığını, "yok" farz edildiğini şöyle işaret etti: "Haberlerin hiçbir yerinde yok bu!"

Gazetenin haberinde, Fahrettin Koca'nın açıklamasının öneminin ne olduğuna dair şu satırlar da yer aldı:

*Hükümete ‘neşter’ iddiaları yansırken Cumhurbaşkanı kararıyla kabinede revizyona gidildi. Çevre Bakanı Özhaseki’nin yerine Murat Kurum getirildi. Özhaseki, karardan önce sağlık sebeplerini gerekçe göstererek sosyal medyadan görevi bırakacağını açıkladı. Ancak Resmi Gazete’de iki bakan için de ‘görevden affını isteyen’ ifadesi yer aldı. Kurum’un ikinci kez atanması karşısında İstanbul seçimi işaret edilerek ‘Halkın görmediği neyi gördüler’ paylaşımları yapıldı.

Fahrettin Koca da devir töreninde “Takip ettiğim ilkelerden biri akla ve bilgiye hürmet, diğeri çözüme dahil olmak isteyenleri buna dahil etmekti” ifadesini kullandı. Şehir Hastaneleri için “25 yıllık bedeli 322 milyar euroydu. Bunu 27.5 milyar euroyla sınırlandırdık. Bütçeye yük olmasını önledik” dedi. Koca’nın ardından AK Parti’nin Kızılcahamam kampından kamuoyuna yansıyan eleştiriler hatırlatıldı. ‘Mülakatsız işe alımlara karşı çıkması rahatsızlık yarattı’ iddiaları dile getirildi.

KOCA’NIN İSTİFA NEDENİ ‘GARANTİLİ KÖİ MODELİ’

Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı görevinden affını isteyerek koltuğunu Kemal Memişoğlu’na devretti. Koca devir teslimde Kamu Özel İşbirliğinde yapılan şehir hastanelerinin 322 milyar avro olan 25 yıllık maksimum fiktif nominal bedelini 27.5 milyar avro ile sınırlandırdık. Böylece şehir hastanelerinin bütçeye yük olmasını önledik” dedi. Bu açıklama Koca’nın KÖİ işletmelerinin bütçede oluşturduğu yüke karşı çıkması nedeniyle istifa etmiş olabileceği şeklinde yorumlandı.

DİKKAT ÇEKEN ŞEHİR HASTANELERİ LAFI

18 şehir hastanesinin Kamu Özel İşbirliği ile yapıldığını hatırlatan Koca, 6 yılda ihalesi yapılanların tamamının genel bütçe kaynaklarından yapıldığını dile getirdi. “Şehir hastanelerimizin 18’i Kamu Özel İşbirliği ile yapılırken son 6 yılda ihalesi yapılanların tamamını genel bütçe kaynakları ile yaptık. Kamu Özel İşbirliğinde yapılan 18 şehir hastanemizin 25 yıllık maksimum fiktif nominal bedeli 322 milyar avroydu. 322 milyar avro olan bu bedeli en çok 27,5 milyar avro ile sınırlandırdık. Böylece şehir hastanelerinin bütçeye yük olmasını önledik” dedi. Koca’nın bu açıklaması, istifasının nedeninin Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) işletmelerin bütçeye oluşturduğu yüke karşı çıkması olarak yorumlandı.

MODEL KOCA’DAN ÖNCEKİ DÖNEME AİT

KARAR yazarı ve iktisatçı Prof. Dr. Uğur Emek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Koca’nın dile getirdiği Kamu Özel İşbirliği işletmelerinin bütçede yük oluşturduğuna katıldığını ifade etti. Emek, “Fahrettin Koca: ‘KÖİ modeliyle bütçeye büyük yük getiren şehir hastaneleri önceki dönemin kararıydı. Biz bu uygulamayı durdurduk.’ Katılıyorum” dedi.

ŞERHİR HASTANELERİ İÇİN ‘AĞIR SINAV’ DEDİ

Fahrettin Koca törende yarıca “Bu bir veda konuşması değil, insanımıza mesuliyetim sürecek” diyerek başladığı konuşmasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a kendisine bu imkanı verdiği için teşekkür etti. “Duruşu, düşüncesi her ne olursa olsun bütün vatandaşlarımızı kuşatacak hizmet anlayışımızı benimsedim. Prensip olarak zamanında verilmiş cesur kararların gereklerini yapmaya çalıştık. Şehir hastaneleri konusundaki çaba bunlar arasındadır” ifadelerini kullandı. Koca, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçişin ardından kurulan kabinede yer alan ilk isimlerdendi. Özellikle pandemi döneminde üstlendiği görevle kamuoyunun en fazla dikkati çeken bakanlarındandı."

Bakmadan Geçme