• Haberler
  • Aktüel
  • Gazze'deki soykırım Starbucks'ı vurdu, satışlar düşerken henüz 1 yıllık CEO koltuğundan oldu

Gazze'deki soykırım Starbucks'ı vurdu, satışlar düşerken henüz 1 yıllık CEO koltuğundan oldu

Chipotle CEO'su Brian Niccol gelecek ay Starbucks'un yeni başkanı ve CEO'su olacak. Kahve zincirinin mevcut CEO'su Laxman Narasimhanise görevinden ayrılıyor.  

İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda en az 17 bini çocuk, 11 bini kadın olmak üzere yaklaşık 40 bin Filistinli öldü, yaklaşık 93 bin kişi yaralandı. İsrail'in "kasıtlı soykırım" olarak nitelenen katliamları, Siyonizm'e, İsrail'e destek veren ya da sahipleri Yahudi asıllı olan şirketleri de tüm dünyada hedef tahtasına oturttu. Bu şirketlerden biri de Starbucks. Türkiye ve birçok ülkede boykot ve protestolardan nasibini alan Starbucks bu durumdan ciddi anlamda etkilendi. İşte bu nedenle olsa gerek Starbucks'un CEO koltuğu bir kez daha el değiştiriyor. Zira şirket, düşen satışlarla mücadele etmeye çalışıyor.

CNN'den Jordan Valinsky'in haberine göre, Starbucks’un CEO’su Laxman Narasimhan, sadece bir yıl süren görev süresinin ardından derhal görevden ayrılıyor. Şirket, 9 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere Chipotle CEO’su Brian Niccol'u yeni başkan ve CEO olarak atadı.

Dünya kamuoyunda Starbucks'in "kaybedenler" kulübüne girmesinin en büyük sebebinin Gazze'deki soykırıma duyulan tepki. Oysa CNN bu hususas haberinde hiç değinmedi.

MEMUR5.COM editörü CNN'nin haberinin önemli başlıklarını derledi.

Brian Niccol, 2018'den beri Meksika esintili fast food zinciri Chipotle'ı yönetiyordu ve Starbucks’un son iki yılda dördüncü CEO'su olacak. Starbucks, Niccol'un sektör için yeni standartlar belirlediğini ve görev süresi boyunca şirketin gelirini neredeyse %800 artırarak büyük bir değer yarattığını belirtti.

Starbucks Yönetim Kurulu'nun yeni bağımsız başkanı Mellody Hobson, "Brian, inovasyon ve büyüme konusunda deneyimli ve başarılarıyla tanınan bir lider. Yönetim kurulumuz, onun şirketimiz, çalışanlarımız ve dünya genelinde hizmet verdiğimiz herkes için dönüştürücü bir lider olacağına inanıyor," şeklinde konuştu.

Starbucks’ın (SBUX) hisse senetleri açılışta neredeyse %19 oranında değer kazanırken, Chipotle'ın (CMG) hisseleri %9 düştü. Bu açıklama, Starbucks’ın yılbaşından bu yana yaşadığı kayıpları sildi ve hisse senedi, 1992'de halka arz edildiğinden beri en büyük bir günlük artışı kaydetti.

Narasimhan, Mart 2023’te görevi devraldı ancak onun yönetimi altında Starbucks, büyük ölçüde zorlandı. Şirketin dünya genelinde en az bir yıldır açık olan mağazalardaki satışları %3 düşerken, Kuzey Amerika’daki satışlar ise %2 azaldı.

Starbucks’ın karşılaştığı zorluklar, gıda zincirleri, restoranlar ve mağazalarda yıllarca süren fiyat artışlarının ardından tüketicilerin yüksek fiyatlardan yorulduğunu gösteriyor. Ayrıca, Starbucks’ın iş modeli de değişti; ağırlıklı olarak oturma alanı sunan bir kahvehaneden, çoğunlukla araçla geçiş ve mobil paket servisi sunan bir zincire dönüştü.

Mellody Hobson, "Zorlu ekonomik koşullara rağmen Laxman, işimizi müşterilerimizin ve çalışanlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde iyileştirmeye odaklandı. Ona en iyi dileklerimizi iletiyor ve gelecekte büyük başarılar elde edeceğine inanıyoruz" dedi.

Brian Niccol Kimdir?
Brian Niccol, Şubat 2018'de Chipotle’a katıldı ve şirketi, 22 kişinin hastaneye kaldırıldığı E. coli salgınından kurtardı. Menüyü genişletti, dijital sipariş ve ödül programlarını geliştirdi ve bu dönemde Chipotle'ın hisse senedi %800’den fazla değer kazandı. Niccol, 31 Ağustos'ta Chipotle'dan ayrılacak ve şirketin operasyon müdürü Scott Boatwright, geçici CEO olarak görev yapacak.

Niccol, "Böylesine harika bir şirketten ve çalışmaktan büyük keyif aldığım yetenekli insanlardan ayrılmak zor. Ancak, işi sağlam ve büyümeye hazır bir durumda bıraktığımı bilmek beni rahatlatıyor," dedi.

Niccol, hızlı servis restoranları alanında geniş bir deneyime sahip. Chipotle'a katılmadan önce 2015-2018 yılları arasında Taco Bell’in CEO’su olarak görev yaptı. Ayrıca, Taco Bell’e katılmadan önce Pizza Hut’ta çeşitli üst düzey yönetici pozisyonlarında bulunmuştu.

Placer.ai analitik araştırma başkanı R.J. Hottovy, "Brian, hem Taco Bell hem de Chipotle’da menü yenilikleri, etkili pazarlama kampanyaları ve geliştirilmiş operasyonlarla müşteri sayısını artırma konusunda kendini kanıtlamış bir lider," dedi. "Chipotle, son yıllarda hızlı servis restoran sektöründe üstün performans sergiledi ve Starbucks'ta da benzer bir başarı elde etmesini bekliyoruz," şeklinde ekledi.

Narasimhan Neden Ayrıldı?
Starbucks’taki ani liderlik değişimi, şirketin düşen hisseleri ve Elliott Investment Management ile devam eden müzakerelerin ortasında gerçekleşti. ABD’deki düşen satışlara ek olarak, düşük maliyetli rakipler ve özellikle Çin’deki Luckin Coffee gibi markalar, Starbucks’ın ikinci en büyük pazarındaki pazar payını ve satışlarını da olumsuz etkiledi.

GlobalData Retail perakende analisti ve genel müdürü Neil Saunders şöyle devam etti:

"Yavaşlamanın bir kısmı, harcamalarını kısan tüketicilerin etkisiyle bağlantılı olabilir. Ancak büyük bir kısmı, mağaza deneyiminin kötüleşmesi ve yenilik eksikliği gibi sorunlardan kaynaklanıyor," dedi. "Bu nedenle Starbucks, bir süredir pazar payını küçük, bağımsız kahve dükkanlarına ve diğer rakiplerine kaptırıyor. Narasimhan'ın bu durumu etkili bir şekilde ele alamaması, yatırımcıları rahatsız etti"

Saunders, Niccol'un "gıda hizmetleri konusundaki derin deneyimi, Starbucks’ın artan maliyetler, iş gücü sorunları, operasyonel verimsizlikler ve müşteri memnuniyetsizliği gibi zorlukları aşmasında yardımcı olacaktır" dedi.

Narasimhan'ın görevden alınmasının arkasındaki bir diğer faktör ise eski Starbucks CEO'su Howard Schultz'un memnuniyetsizliği olabilir. Schultz, Mayıs ayında LinkedIn'de yazdığı ve viral olan bir mektupta, Narasimhan’ın liderliğini sert bir şekilde eleştirerek, Starbucks’ın ABD operasyonlarının "şirketin itibar kaybetmesinin ana nedeni" olduğunu belirtmişti.

Schultz, Wall Street Journal'a yaptığı açıklamada, Niccol'ün "saygısını ve tam desteğini" kazandığını belirtti.

Bakmadan Geçme