• Haberler
  • Memur
  • 'Geçinemiyorum' diyen emekli Yargıtay üyesinden TÜİK'e enflasyon davası

'Geçinemiyorum' diyen emekli Yargıtay üyesinden TÜİK'e enflasyon davası

mekli Yargıtay Üyesi Seyfettin Çilesiz, TÜİK'in düşük enflasyon verileri nedeniyle geçinemediğini belirterek dava sürecini başlattı. Çilesiz, TÜİK'ten 1 Ocak-30 Haziran 2024 dönemine ait enflasyonun yeniden hesaplanmasını talep ediyor.

Yargıtay 7. Ceza Dairesi eski Onursal Üyesi, emekli Seyfettin Çilesiz, TÜİK’in açıkladığı düşük enflasyon verileri nedeniyle geçinemediğini belirterek Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) dava sürecini başlattı.

Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer'in haberine göre, Çilesiz, resmi enflasyon verilerinin çarşı, pazar ve market fiyatlarına uymadığını, bu nedenle emekli aylığına düşük zam yapıldığını ve maaşının eridiğini ifade etti.

Çilesiz'in avukatı Ali Erdem Gündoğan, başvuru dilekçesini TÜİK’e ilettiklerini ve 30 gün içinde yanıt alınmaması halinde idare mahkemesine dava açacaklarını belirtti. Gündoğan, "Yüksek yargı üyesi bile TÜİK tarafından bu hale düşürüldüyse diğer emeklilerin halini siz düşünün" dedi. Çilesiz, TÜİK’ten 1 Ocak-30 Haziran 2024 dönemine ait son 6 aylık enflasyonun yeniden hesaplanarak kendisine bildirilmesini talep etti.

Gündoğan, müvekkilinin emekli maaşının TÜİK’in düşük enflasyon hesaplaması nedeniyle azaldığını ve bu ücretlerle geçinemez hale geldiğini ifade etti. "TÜİK enflasyonu düzeltmez ya da 30 gün içerisinde yanıt vermezse idare mahkemesine dava açacağız" diyen Gündoğan, TÜİK’e menfaati olan herkesin dava açabileceğini belirtti.

Türkiye’de yargı harç ve masraflarının yüksek olduğunu ifade eden Gündoğan, dava açmak için avukat vekalet ücreti hariç yargı masraflarının 4-5 bin TL tuttuğunu, bilirkişi atanması halinde ilave 15 bin TL masraf doğacağını söyledi. Davanın kazanılması halinde bu masrafların TÜİK’ten alınacağını belirten Gündoğan, TÜİK’in milyonlarca liralık masrafla karşılaşabileceğini kaydetti.

Başvuru süresinin 7 Eylül’de sona ereceğini hatırlatan Gündoğan, "60 gün içinde TÜİK’e başvuru yapmayan dava açma süresini kaçıracak" dedi. Gündoğan, 31 Aralık 2023’ten önceki dönemlerin zaman aşımına girdiğini ve eski veriler için dava açılamayacağını da sözlerine ekledi.

Bakmadan Geçme