Genç girişimciye 2024'te 122.000 lira teşvik

İlk yıl sosyal sigorta primi alınmayacak, girişimci gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimine kadar olan kazançları üç yıl süreyle vergiden muaf tutulacak. 

Genç girişimcilere, kendi işlerini kurmaları için 2024 yılında toplam 122.000 TL'ye kadar vergi ve prim teşviki sağlanacak. İlk yıl sosyal sigorta primi alınmayacak. Girişimci, gelir vergisi tarifesinin ikinci dilimine kadar olan kazançları üç yıl süreyle vergiden muaf tutulacak. 

2016 yılından beri uygulanan bu teşvikten, ilk defa gelir vergisi mükellefi olan ve 29 yaşını doldurmamış gençler yararlanabilecek. Vergiden istisna tutulan kazanç miktarı, 2024 yılı itibarıyla 230.000 TL olarak belirlenirken, bu tutar üzerinden vergi ödenmeyecek. 

Ayrıca, genç girişimcilerin 12 ay süreyle BAĞ-KUR kapsamındaki sigorta primleri hazine tarafından karşılanacak. Teşvikten yararlanmak için genç girişimcilerin işe başlamalarının yasal süresi içinde bildirilmesi ve işin kendileri tarafından idare edilmesi gerekecek. 

Teşviklerin ayrıntıları, mevcut asgari ücret üzerinden belirlenmiş olan prim teşvikinin yıllık toplamda 81.610,20 TL’ye ulaşmasıyla dikkat çekiyor. Ancak, mevcut bir işletmeye ortak olanlar bu teşvikten yararlanamayacak. 

Genç girişimcilerin kazançlarına uygulanan vergi teşviki, üç vergi dönemiyle sınırlı olacak. Birden fazla ticari faaliyet kazancı elde eden girişimciler için teşvik, toplam gelire uygulanacak ve toplam tutar 230.000 TL'yi aşarsa yalnızca bu tutara istisna uygulanacak. 

 

Bakmadan Geçme