Gençlerde kalp krizi vakaları neden artıyor?

Uzmanlar, Kovid-19'un kalp ve damar sağlığı üzerindeki ciddi etkilerine dikkati çekiyor.

18. Ulusal Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi’nde uzmanlar, Covid-19’un kalp ve damar sağlığı üzerindeki ciddi etkilerini vurguladı. Katılımcılar, pandemi sürecinde Covid-19 geçiren hastaların damar yapısında ciddi hasarlar tespit ettiklerini belirtti. Virüsün damar dokularını harap ederek kalp krizi, felç ve organ yetmezliğine yol açtığını ifade ettiler.  

Uzmanlar, genç yaşta görülen kalp krizlerindeki artışa dikkat çekerek, bu durumun aşılarla ilişkilendirilmesinin doğru olmadığını belirtti. Dr. Siyami Ersek Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Cevdet Uğur Koçoğulları, Covid-19'un kalp kası iltihabı, ritim bozuklukları ve kalp yetmezliği gibi komplikasyonlara neden olduğunu söyledi. Koçoğulları, "Hastaların ameliyat sonrası süreçleri zorlu geçiyor ve birçok hastayı kaybettik," dedi.  

Aşıların güvenli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Koçoğulları, "Aşıların, kardiyovasküler komplikasyonları azaltmada önemli rol oynadığını araştırmalar kanıtladı. mRNA aşıları sonrası nadir görülen miyokardit vakaları genellikle hafif seyrediyor ve tedaviyle düzeliyor," dedi.  

Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat Sargın, kadınlarda kalp ve damar hastalıklarının ihmal edildiğini vurguladı. Avrupa'da kalp hastalığı kaynaklı kadın ölümlerinin yüzde 51’e ulaştığını belirterek, "Kadınlarda göğüs ağrısı yerine çene veya sırt ağrısı gibi belirtiler görülebilir. Bu farkındalığın artırılması şart," dedi.  

Covid-19 geçiren kişilerde üç yıla kadar kalp krizi riskinin iki katına çıktığını belirten uzmanlar, özellikle ağır enfeksiyon geçirenlerin dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Kongre, kalp sağlığına yönelik farkındalığın artırılmasının önemine dikkat çekti.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!