• Haberler
  • Aktüel
  • Gıda fiyatları alarm veriyor: Dünyada geriliyor, Türkiye'de artmaya devam ediyor

Gıda fiyatları alarm veriyor: Dünyada geriliyor, Türkiye'de artmaya devam ediyor

Dünya genelinde gıda fiyatları düşerken, Türkiye'de artış devam ediyor. Türk-İş verilerine göre, temmuz ayında mutfak enflasyonu yıllık yüzde 64,99 olarak kaydedildi.

Küresel gıda fiyatları temmuz ayında da düşmeye devam ederken, Türkiye'de gıda enflasyonu yükselmeye devam ediyor. Dünya genelinde gıda fiyatlarındaki bu düşüş, tahıl endeksindeki gerilemenin et, bitkisel yağlar ve şeker fiyatlarındaki artışlarla kısmen dengelenmesiyle gerçekleşti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yayımlanan dünya gıda fiyatları endeksi, temmuz ayında haziran ayındaki 121 seviyesinden 120,8'e düştü. Temmuz ayındaki bu endeks, haziran ayına göre yüzde 0,2, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 3,1 oranında daha düşük seviyede bulunuyor. Ayrıca, 2022'deki zirve seviyenin yüzde 24,7 altında seyrediyor. Dünya gıda fiyatları, Rusya-Ukrayna savaşıyla Mart 2022'de gördüğü tarihi zirveden itibaren düşüşünü sürdürüyor ve bu yıl şubat ayında son üç yılın en düşük seviyesine gerilemişti.

Türkiye'de ise gıda fiyatları artmaya devam ediyor. Türk-İş verilerine göre, temmuz ayında mutfak enflasyonu aylık yüzde 1,35, yıllık yüzde 64,99 olarak hesaplandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayı enflasyon verilerini henüz açıklamasa da, haziran ayında aylık gıda enflasyonu yüzde 1,8, yıllık gıda enflasyonu ise yüzde 68,2 olarak belirlenmişti.

FAO verilerine göre, küresel tahıl fiyatları temmuz ayında haziran ayına göre yüzde 3,8, 2023 yılı değerine göre ise yüzde 12 oranında düştü. Bitkisel yağ fiyatları temmuzda aylık yüzde 2,4 artarak üst üste ikinci kez bir buçuk yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Endeksteki artış, palm, soya, ayçiçeği ve kolza yağlarında küresel fiyat artışlarını yansıtıyor.

Süt fiyatları haziran ayına göre neredeyse hiç değişmezken, yıllık bazda yüzde 7,2 oranında arttı. Et fiyatları ise temmuz ayında aylık yüzde 1,2, yıllık yüzde 0,8 oranında artış gösterdi. Uluslararası küçükbaş ve büyükbaş et fiyatları, güçlü ithalat talebi ve Okyanusya'da mevsimsel olarak azalan hayvan arzı ile desteklenerek arttı.

Şeker fiyatları temmuz ayında aylık yüzde 0,7 oranında artış gösterirken, bir yıl öncesine göre yüzde 17,9 oranında daha düşük seviyede seyrediyor.

Bakmadan Geçme