Görev yeri sık değişen çalışan istifa ederse tazminat alabilir mi?

Yargıtay, görev yeri sık sık değiştirilen çalışanların istifa etmeleri durumunda kıdem tazminatına hak kazanacağına hükmetti.

Yargıtay, işveren tarafından sık sık görev yeri değiştirilen ve mobbing uygulanan çalışanların tazminat haklarına ilişkin önemli bir karar aldı. Emsal niteliği taşıyan karara göre, sık sık görev yeri değiştirilen bir çalışanın istifa etmesi durumunda tazminat hakkı doğuyor.

Karar, kasap şefi olarak çalışan bir davacı ile ilgili verilmiş. Davalı işyerinde 3 yıl içinde 4 farklı şubede görev alan şef, işyerinde maruz kaldığı baskılar ve mobbing nedeniyle istifa etti ve kıdem tazminatı talep etti. İş Mahkemesi, istifanın işverenin sorumluluğu nedeniyle değil, çalışan tarafından gerçekleştirildiğini belirterek tazminat talebini reddetti. Ancak, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, bu kararı bozarak, çalışanın haklı fesih hakkı bulunduğuna ve tazminat alması gerektiğine hükmetti.

Yargıtay'ın kararında şu ifadelere yer verildi: "İş akdini feshetmekte haklı olduğu anlaşılan davacı işçinin kıdem tazminatı talebinin kabulü gerekirken yazılı gerekçeyle reddine karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir."

Bu karar, çalışanların sık sık görev yeri değiştirildiğinde ve mobinge maruz kaldığında, haklı nedenle işten ayrıldıkları kabul edilerek kıdem tazminatına hak kazandığını ortaya koydu.


Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, davacının iş akdini haklı nedenle feshettiğini ve tazminat hakkına sahip olduğunu belirtti. Çalışanın, sürekli olarak görev yerinin değiştirilmesi ve işyerinde yaşadığı baskı nedeniyle istifa etmek zorunda kaldığına dikkat çekildi. 

Davacının işyerinde çalıştığı 3 yıl boyunca 4 farklı şubede görev yaptığı ve sürekli şube değişikliklerinin gerçekleştirildiği, ayrıca ödemenin geri istenmesi ve baskı yapılması nedeniyle iş akdini haklı olarak feshettiği ifade edildi. Yargıtay, bu durumu göz önünde bulundurarak işçinin tazminat hakkını kabul etti.

Bu emsal karar, çalışanlar için önemli bir güvence teşkil ediyor.

 

Bakmadan Geçme