- Haberler
- Görme engelli avukatın örnek yaşam mücadelesi
Görme engelli avukatın örnek yaşam mücadelesi
- Lise öğrencisiyken futbol maçında başını kale direğine çarpması sonucu gözlerini kaybeden engelli avukat, azmiyle takdir topluyor - Görme engelliler için yaklaşık 2 bin 600 kitap tarayan ve Kırşehir'de en çok kitap okuyan erişkin ödülü alan avukat Hekimhan, 40'lı yaşlarına rağmen ikinci üniversiteyi okumasıyla da herkese örnek oluyor - Hekimhan: 'Mesela büroya gelenler avukatla görüşmek istediklerini söylediklerinde 'buyurun benim' dediğimde, 'görmüyor' diyerek dönüp gittiler. Hiç bir şey demeden giden çok oldu'
KIRŞEHİR (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Lise yıllarında futbol maçında başını kale direğine çarparak görme yetisini kaybeden engelli avukat, azmiyle herkese örnek oluyor.
Yaklaşık 20 yıllık meslek hayatında tüm zorluklara rağmen kendisini topluma kabul ettirmeyi başaran 44 yaşındaki Muhammed Emin Hekimhan, görme engelliler için yaklaşık 2 bin 600 kitap taradı. Kırşehir'de en çok kitap okuyan erişkin ödülü de alan ve 40'lı yaşlarına rağmen ikinci üniversiteye başlayan Hekimhan, vatandaşların takdirini topluyor.
Hekimhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslektaşlarının 5 Nisan Avukatlar Günü'nü kutladı. Lise son sınıfta futbol oynarken kafasını kale direğine çarptığını aktaran Hekimhan, gözlerinde retina yırtılması başladığını ve sonrasında görme yetisini kaybettiğini söyledi.
Başına gelen bu olaydan dolayı bir süre içine kapandığını ve eğitimine 2 yıl ara verdiğini belirten Hekimhan, ailesi ve arkadaşlarının teşvikiyle hayatla yeniden barıştığını ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirerek, yaklaşık 20 yıl önce Kırşehir'de serbest avukatlığa başladığını anlattı.
Hekimhan, ilk zamanlar bürosuna dava vermek için gelenlerin görme engelli olduğunu anlayınca vazgeçtiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
"İlk başlarda çok büyük sıkıntılar çektik. Mesela büroya gelenler avukatla görüşmek istediklerini söylediklerinde 'buyurun benim' dediğimde 'görmüyor' diyerek dönüp gittiler. Hiç bir şey demeden giden çok oldu. Onlarcası benim engelli olduğumu görünce dönüp bürodan gittiler. Hayal kırıklığı ve moral bozukluğuna sebep olabilecek durumlardı bunlar. Ama ben, 'bu insanlara kendimi kabul ettireceğim, başarılı bir avukat dedirteceğim' diyerek pes etmedim. İşimi yaparken en büyük ilkem dürüstlük ve doğruluk oldu. Bundan hiç bir şekilde ayrılmadım ve işimi dört dörtlük yapmaya çalıştım. Zamanla insanlarda 'bu avukata bir işi verirsen yapar, yapamayacağı işi almaz' düşüncesini kabul ettirdim. İnsanlar beni başarılı bir avukat olarak tanıdı."
Avukatlık mesleğinin yanı sıra kişisel gelişimine de önem verdiğini dile getiren Hekimhan, 2005 yılında İstanbul'da aldığı eğitimin ardından kitap okuma ve edebiyata merak saldığına değindi.
Hekimhan, Kırşehir'de 2008 yılında Kütüphanecilik Haftası'nda en fazla kitap okuyan erişkin kişi olarak seçildiğine işaret ederek, 2012 yılında kazandığı Açık Öğretim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde son sınıfta olduğunu söyledi.
Aynı zamanda aşık ve ozanlarla ilgili kitap yazmaya başladığını da anlatan Hekimhan, "Birkaç tane kitap yazdım. Bir tanesi bugünlerde bir kitabevinden yayımlanacak. Diğerleri üzerinde biraz çalışma yapmam gerekiyor." diye konuştu.
- Görme engelliler için 2 bin 600 kitap taradı
Okuma ve edebiyat merakı nedeniyle görme engelliler için kitap taramaya başladığını da belirten Hekimhan, şöyle devam etti:
"Önce kitapları tarayıp bilgisayara yüklüyoruz. Bilgisayardaki ekran okuyucu program sayesinde kitap okuyabiliyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin 600 kitap taradım. Çok sayıda kitap tarayan görme engelli sayısı azdır. Türkiye'de en çok kitap tarayan ilk üç görme engelli arasında bulunduğumu düşünüyorum. Taradığım kitapları Türkiye genelindeki diğer görme engelli arkadaşlarla da paylaşıyorum. Onların da bunlardan istifade etmesini sağlıyorum. Her konuda kitap tarıyorum. Hukuk, tarih, edebiyat, dini kitapları taradım."