• Haberler
  • GÜNCELLEME 3 İzmir'deki FETÖ/PDY operasyonu

GÜNCELLEME 3 İzmir'deki FETÖ/PDY operasyonu

- İzmir merkezli 11 ilde FETÖ/PDY operasyonunda, aralarında emniyet mensuplarının da bulunduğu 27 kişi hakkında gözaltı kararı verildi - 14 kişinin gözaltına alındığı, 10 şüphelinin başka suçlardan cezaevinde olduğu, 3 şüphelinin ise arandığı belirtildi - Operasyonun, 2009 yılında, İzmir İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya'nın da aralarında bulunduğu dönemin bazı Emniyet Genel Müdür yardımcıları hakkındaki 'suç örgütüne yardım soruşturması'nda, kumpas yapıldığı iddiaları doğrultusunda gerçekleştirildiği bildirildi GÖZALTI SAYISI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA VE AYRINTILAR EKLENDİ

İZMİR (AA) - Fetullahçı Terör -Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik İzmir merkezli 11 ilde başlatılan operasyonda, aralarında emniyet mensuplarının da bulunduğu 27 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Operasyonda 14 kişinin gözaltına alındığı, 10 şüphelinin başka suçlardan cezaevinde olduğu, 3 şüphelinin ise arandığı belirtildi. Operasyonun, 2009 yılında, halen İzmir İl Emniyet Müdürü olan Celal Uzunkaya'nın da aralarında bulunduğu dönemin bazı Emniyet Genel Müdür yardımcıları hakkındaki "suç örgütüne yardım soruşturması"nda, kumpas yapıldığı iddiaları üzerine gerçekleştirildiği bildirildi.


İzmir Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturma kapsamında, "FETÖ/PDY üyesi oldukları, örgüt adına faaliyet yürüttükleri, soruşturmayı yönlendirme adına deliller uydurdukları" iddiasıyla aralarında bazı emniyet mensuplarının da bulunduğu 27 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.

Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, talimat üzerine Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, Afyonkarahisar, Aksaray, Ankara, Antalya, Edirne, İzmir, Kars, Kırşehir, Siirt, Şırnak ve Uşak'ta düzenlenen eş zamanlı operasyonda 14 kişi gözaltına alındı. Hakkında gözaltı kararı verilenlerden 10'unun "askeri casusluk davasında kumpas soruşturması" kapsamında cezaevinde oldukları, 3 kişinin ise arandığı ifade edildi.

Operasyonun, 2009'da dönemin Emniyet Genel Müdür yardımcıları Mustafa Gülcü ile halen İzmir Emniyet Müdürlüğü görevinde bulunan Celal Uzunkaya hakkındaki "suç örgütüne yardım soruşturması"nda kumpas yapıldığı iddiaları doğrultusunda gerçekleştirildiği öğrenildi. Gülcü ve Uzunkaya'nın Fethullah Gülen Cemaatine olan tavırlarından rahatsızlık duyan FETÖ mensuplarının 2008-2009 yıllarında Gülcü'yü sahte isim ve belgelerle dinlediği, isimsiz, imzasız ve tarihsiz bir ihbar mektubunu işleme koyarak İzmir Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü üzerinden kumpas operasyonu gerçekleştirdiği iddia edildi.


- Başsavcılıktan açıklama


İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan konuya ilişkin yapılan açıklamada, aralarında üst düzey emniyet mensuplarının da bulunduğu bazı kişilerin FETÖ/PDY terör örgütünün talimatları doğrultusunda "bazı emniyet görevlilerinin itibarsızlaştırılması ve haklarında adli, idari soruşturma başlatılması amacıyla delil uydurdukları" iddiaları üzerine inceleme başlatıldığı kaydedildi.

Açıklamada, inceleme sonrası, iddialara ve FETÖ/PDY'nin amaçları doğrultusunda faaliyetler yürütüldüğüne dair ciddi bulgular elde edildiği vurgulandı.

- "Suç örgütüne yardım soruşturması"

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dolandırıcılık yapıkları iddiasıyla takibe aldıkları gruba yönelik 2009 yılında operasyon gerçekleştirmiş, grubun elebaşı olduğu iddia edilen İrfan Erbarıştıran ile 4 kişiyi gözaltına almış, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcıları Mustafa Gülcü ve Celal Uzunkaya da operasyon kapsamında ifade vermeleri için Cumhuriyet Savcılığı'na çağrılmıştı.

Savcılık soruşturması sonrası 7 kişi hakkında hazırlanan ve 10. Ağır Ceza Mahkemesinde kabul edilen iddianamede, ''suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek, soruşturmanın gizliliğini ihlal" suçlamalarıyla Uzunkaya ve Gülcü'nün 6'şar yıl hapsi istenmişti.

Kararnameyle ''başka bir göreve atanmak üzere'' Emniyet Genel Müdürlüğü emrine alınan Uzunkaya ve Gülcü, yargılama süresince, açılan davada hakimlerin üzerinde gizli bir otorite olduğunu savunarak, görevden uzaklaştırılmaları için önceden hazırlanmış bir senaryo gereği soruşturmaya dahil edildiklerini savunmuştu.

Yargılama sonunda mahkeme sanıklar hakkında çeşitli cezalar vermişti.

Haklarında verilen 3 ay 10 gün hapis cezası Yargıtay tarafından bozulan, Terörle Mücadele Kanunu kapsamında görev yürüten özel yetkili mahkemelerin kaldırılması sonrası 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde tekrar hakim karşısına çıkan Uzunkaya ve Gülcü, beraat etmişti. Sanıklardan İrfan Erbarıştıran'ın ölümü nedeniyle hakkındaki dava düşürülürken, Tahir Saraç dolandırıcılıktan 2 yıl hapis cezasına çarptırılmış diğer 3 kişinin ise beraatine karar verilmişti.

Uzunkaya, yargılama sonrası mahkeme önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, işlemedikleri bir suçtan yargılandıklarına belirterek, şunları söylemişti:

"Bu paralel yapı benim ve diğer Genel Müdür Yardımcısı Gülcü'nün 4 yılını resmen çaldı. Çok çirkin bir şekilde, aşağılık bir şekilde itibarsızlaştırma amacıyla bir kampanya yürütüldü. İşin en kötü tarafı suçla, suçlulukla mücadele görevi olan emniyet teşkilatının en tepesinde görevli iki genel müdür yardımcısı bir suç örgütüne yardım ve yataklıkla suçlandı. Aleyhte hiçbir delil yokken, kara propagandayla kirli bilgilerle bizleri açıkça, peşinen suçlu ilan ettiler. Çok şükür bizlere bunları hazırlayanlar bugün ya mahkemelerde hesap veriyorlar ya cezaevlerinde gün sayıyorlar. İntikamcı değiliz. Hep şunu diledim 4 yıllık yargılamada, 'bana bu haksızlığı, zulmü reva görenlerin dünyada cezalarını çektiğini görmeyi diliyorum' dedim. Çok şükür gördük, görüyoruz. Öteki taraftan zaten şüphem yok, hiçbir hakkımı helal etmiyorum."

Bakmadan Geçme