• Haberler
  • Aktüel
  • Güncellenen Orta Vadeli Program 5 Eylül'de açıklanıyor

Güncellenen Orta Vadeli Program 5 Eylül'de açıklanıyor

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, güncellenmiş Orta Vadeli Program'ın (OVP) 5 Eylül'de açıklanacağını duyurdu. Yılmaz, OVP'nin ekonomik veriler ve büyüme tahminleri doğrultusunda yeniden şekillendirildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, güncellenmiş Orta Vadeli Program'ın (OVP) 5 Eylül'de açıklanacağını duyurdu. Yılmaz, OVP'nin ekonomik veriler ve büyüme tahminleri doğrultusunda yeniden şekillendirildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 2. çeyrek büyüme verilerini değerlendirirken, Orta Vadeli Program’ın (OVP) güncellenmiş haliyle ilgili detayların 5 Eylül’de açıklanacağını duyurdu. Yılmaz, TRT Haber Kanal Koordinatörü Mücahid Eker’in sorularını yanıtlayarak, büyüme oranları ve ekonomik beklentilere dair önemli bilgiler verdi.

Büyüme Rakamları ve Değerlendirme

Yılmaz, 2. çeyrek büyüme oranının %2.5 olarak açıklandığını ve bu verinin 2023 yılındaki büyüme verilerinin revize edilmesiyle şekillendiğini belirtti. 2023 büyüme oranının TÜİK tarafından %4.5’ten %5.1’e yükseltildiğini ifade eden Yılmaz, 2024 yılı için büyüme tahminlerinin ise %3.8 civarında olduğunu aktardı. 

Büyüme verilerinin dengeli bir yapıya sahip olduğunu ve dış talebin iç talebin önüne geçtiğini vurgulayan Yılmaz, bu durumun Orta Vadeli Program’ın öngörüleriyle uyumlu olduğunu söyledi. Ancak, dünya genelindeki ekonomik yavaşlama ve bölgelerdeki jeopolitik gerilimler gibi dış etkenlerin büyüme üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti.

Güncellenmiş Orta Vadeli Program

Yılmaz, güncellenmiş Orta Vadeli Program’ın üç temel unsurdan oluşacağını duyurdu:
1. Makro Ekonomik Değerler: Büyüme, milli gelir, ihracat ve turizm gibi makroekonomik göstergeler güncellenecek.
2. Bütçe Büyüklükleri: Bütçe açığı, harcamalar ve gelirler gibi temel bütçe büyüklükleri netleştirilecek.
3. Yapısal Reformlar: Yapısal reformlar konusunda gelinen nokta ve yapılacak iyileştirmeler programda yer alacak.

Yılmaz, güncellenmiş OVP’nin perşembe sabahı, yani 5 Eylül’de kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı’nın onayının ardından Resmi Gazete’de yayımlanacak olan OVP, uzun vadeli ekonomik hedefleri ve stratejileri içerecek.

Büyümenin Gelecekteki Etkileri

Büyüme kompozisyonunda yatırım, üretim ve ihracatın payının artırılması gerektiğini belirten Yılmaz, bu stratejinin istihdam üzerinde olumlu etkiler yaratacağını vurguladı. 2024 yılı için 1 milyonun üzerinde istihdam artışı beklediklerini ifade eden Yılmaz, bu artışın ekonomik ve sosyal refahı artıracağını söyledi.

Kısa vadede dengelenme sürecinin, orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisine sürdürülebilir bir büyüme ve istihdam artışı sağlayacağını belirten Yılmaz, bu süreçte fiyat istikrarını ve sosyal refahı korumaya yönelik politikaların devam edeceğini açıkladı.

Bakmadan Geçme