• Haberler
  • Memur
  • Gündemde 10. Yargı Paketi var: İhtisas Mahkemeleri güçlendirilecek

Gündemde 10. Yargı Paketi var: İhtisas Mahkemeleri güçlendirilecek

10. Yargı Paketi, yargıda ihtisaslaşmayı artırarak ticari uyuşmazlıkların daha hızlı ve etkin çözümünü hedefliyor.

Meclis'in yaz tatiline girmesiyle yürürlüğe giren 9. Yargı Paketi'nin ardından, ekimde başlayacak yeni yasama döneminde 10. Yargı Paketi de gündeme gelecek. Yeni Şafak'ın elde ettiği bilgilere göre, bu pakette yargıda ihtisaslaşmayı artırarak iş ve yatırım ortamını iyileştirmek hedefleniyor.

İhtisas Mahkemeleri ve Yeni Yetkiler

Yeni paketle birlikte, alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının etkinliğini artırmak ve yaygınlaştırmak için ihtisas mahkemelerine yeni yetkiler verilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda, bilirkişilerin ve arabulucuların nitelik ve nicelik açısından geliştirilmesi, ihtisas mahkemelerinin güçlendirilmesi planlanıyor.

Yargılama Süreçlerinin Etkinleştirilmesi

Ticaret davalarının daha hızlı ve ekonomik bir şekilde sonuçlanması sağlanacak. İdari sulh usulünün etkinleştirilmesiyle, gerçek ve tüzel kişiler ile devlet arasındaki uyuşmazlıkların en hızlı ve düşük maliyetle çözülmesi hedefleniyor. İcra ve iflas sisteminin etkinliği artırılacak, tahkim ve diğer alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri güçlendirilecek.

Ekonomik Faaliyetlerin Hızlandırılması

Tahkim mekanizmasının ticari uyuşmazlıkların çözümünde daha fazla kullanılmasının teşvik edileceği belirtiliyor. İstanbul Tahkim Merkezi'nin yapısı güçlendirilecek ve küresel görünürlüğü artırılacak. Ayrıca, özel sektör ile kamu kurumları arasındaki koordinasyon ve iş birliği mekanizmaları da güçlendirilecek.

AB Uyum Süreci

AB dijital ekonomi düzenlemeleri doğrultusunda, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nun AB Genel Veri Koruma Tüzüğü ve diğer AB müktesebatına uyum sürecinin tamamlanması planlanıyor.

 

Bakmadan Geçme