Hak-İş ücrette vergi indirimi talep etti

Konfederasyon, Türkiye'de gelir dağılımını düzeltmek için ücretlerde vergi indirimi ve toplu iş sözleşmelerinin genişletilmesini talep ediyor. Başkan Mahmut Arslan, adil gelir dağılımı için vergi oranının 'a düşürülmesi gerektiğini vurguluyor.

Hak-İş Konfederasyonu, Türkiye'de gelir dağılımını düzeltmek ve refahı adil bir şekilde paylaşmak için ücretlerde vergi indirimi talep ediyor. K

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, gelir vergisi ilk diliminin yıllık asgari ücret tutarına çıkarılmasını ve vergi oranının %10'a indirilmesini önerdi. Arslan, bu adımın emekçilere daha fazla gelir kalmasını sağlayacağını belirtti.

Ayrıca Arslan toplu iş sözleşmelerinin kapsamının genişletilmesi gerektiğini savundu. Bir işkolunda imzalanan toplu iş sözleşmesinin o işkolundaki tüm işçilere uygulanması gerektiğini vurgulayan Arslan, bu uygulamanın adaletli gelir dağılımı için kritik olduğunu ifade etti.

HAK-İŞ'in raporuna göre, Türkiye'de yaklaşık 15 milyon sigortalı işçi bulunmasına rağmen sadece 2 milyon kişinin toplu iş sözleşmesinden yararlandığına dikkat çekildi. Arslan, Fransa'da olduğu gibi sendika oranları ne olursa olsun imzalanan toplu iş sözleşmelerinin o işkolundaki tüm işçilere uygulanması gerektiğini söyledi. Bu durumun emekçilerin milli gelirden aldığı payı artıracağını savundu.

HAK-İŞ'in hazırlattığı rapora göre, 2023 yılında toplanan vergilerin %64'ünün dolaylı vergilerden, %36'sının ise doğrudan vergilerden oluştuğu belirtildi. Raporda ayrıca, ücretle çalışanlar için ilk vergi dilimi tarifesinin yıllık brüt asgari ücret tutarına yükseltilmesi ve vergi oranının %10'a indirilmesi önerildi. Ayrıca vergi dilimlerinin genişletilmesi ve daha düşük oranlarda vergi alınması gerektiği vurgulandı.

Memur-Sen Konfederasyonu da "Adil, Makul ve Sürdürülebilir Bir Vergi Sistemi" başlıklı raporunda vergi adaletine vurgu yaptı. Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, verginin toplumun tüm kesimlerine adil şekilde yüklenmesi gerektiğini savundu. Tonbul, düşük gelire sahip bireylerin daha az vergi ödemesi gerektiğini belirtti.

 

Bakmadan Geçme