• Haberler
  • Memur
  • Hakim ve savcı sayısı 25 bini bulurken yeni yargı paketi yolda

Hakim ve savcı sayısı 25 bini bulurken yeni yargı paketi yolda

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yeni yargı paketiyle ilgili önemli açıklamalar yaparak denetimli serbestlik gibi düzenlemelerin Meclis'e sunulacağını açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Seydikemer Adalet Sarayı’nın açılış töreninde yeni yargı paketi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Tunç, yargı reformunun son aşamaya geldiğini belirterek, "Yargı Reformu Strateji Belgesi'ne yönelik toplumsal görüşlerin değerlendirildiği süreçte, önemli düzenlemeler hayata geçireceğiz" dedi.

Yargı sisteminde yeni suç tiplerinin ve uyuşmazlıkların ortaya çıkmasıyla birlikte, mevcut mevzuatın güncellenmesi gerektiğini vurgulayan Tunç, ceza adaleti sisteminin etkinliğini artıracak reformların yapılacağını ifade etti. Bu kapsamda, ceza infaz sistemine dair caydırıcılığın ve suçluların ıslahının sağlanması için yeni düzenlemeler planladıklarını söyledi. Ayrıca, denetimli serbestlik, koşullu salıverme, tutuklama sebepleri gibi toplumsal huzuru bozan unsurların ele alınacağını belirten Bakan Tunç, "Bunlarla ilgili önemli adımlar atacağız" diye konuştu.

2024-2028 Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne ilişkin yasa tasarılarının bütçeden önce Meclis’e gönderilmesi planlanıyor. Tunç, “Toplumda ciddi bir beklenti oluşturan bu düzenlemelerle milletimizi suçlulardan korumak, suç şebekeleriyle kararlı bir şekilde mücadele etmek ve terörle tüm boyutlarıyla mücadele etmek hedefimizdir” dedi.

Yargı altyapısının güçlendiğini belirten Tunç, 2002’de 78 olan müstakil adliye binası sayısının 367’ye, toplam kapalı alanın ise 6 milyon metrekareye çıktığını ifade etti. İnsan kaynağının da arttığını ve hakim-savcı sayısının 25 bine yükseldiğini belirten Tunç, mahkemelerde dosya sayısının fazla olduğu bazı alanlarda çözüm üretmek amacıyla yeni mahkemeler kurduklarını vurguladı.

Tunç, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda yapılan eleştirilerin kasıtlı olduğunu belirterek, “Yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusunda tereddüt edilemez. Yargı çalışanları gece gündüz çalışarak, vatandaşın hakkına hızlı bir şekilde ulaşabilmesi için üstün gayret gösteriyorlar” dedi. Ayrıca, Türkiye'de son dönemde yargının darbelerin karşısında halkın yanında durduğuna dikkat çeken Tunç, 15 Temmuz’daki darbe kalkışmasında cumhuriyet savcılarının halkla birlikte hareket ettiğini ifade etti.

Son olarak, Tunç, "Türkiye'nin yeni bir anayasa ihtiyacı var" diyerek, toplumun her kesiminin katılımcı şekilde yer alacağı bir anayasa ile 'Türkiye Yüzyılı'na başlamak gerektiğini belirtti.

 

Bakmadan Geçme