Halkın 1,1 trilyonunu yutan KKM'de sona gelindi

Kur Korumalı Mevduat uygulamasıyla kamu, iki yılda 1 trilyon 58 milyar lira zarara uğradı. KKM desteği, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla dün itibarıyla kaldırıldı.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasında sona yaklaşıldı. Merkez Bankası, KKM’nin 2025 yılı içinde tamamen sonlandırılacağını daha önce duyurmuştu. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan kararla birlikte döviz yükümlüsü firmalara sağlanan KKM desteği de kaldırıldı.

1 Trilyonun Üzerinde Kamu Zararı

KKM uygulaması, başlangıçta kamuya yük getirmeyeceği ifade edilerek hayata geçirilmişti. Ancak, iki yıllık süreçte kamuya toplamda 1 trilyon 58 milyar TL’lik zarar yazıldı. Merkez Bankası, 2024 yılı bütçesini 1 trilyon 510 milyar TL zararla kapattığını açıkladı. Bu zararın 615 milyar TL’si 2024 yılına, 895 milyar TL’si ise 2023 yılına ait.

KKM'nin Çekiciliği Azaldı

Daha önce ithalat bedeli veya döviz kredisi geri ödeme yükümlülüğü olan firmalara en az 1 ay vadeli KKM yapma imkânı tanınırken, normal KKM hesapları en az 3 ay vadeli olarak açılabiliyordu. Vergi avantajlarının kaldırılmasıyla şirketler için KKM’nin cazibesi azalmıştı.

Kasım sonu itibarıyla tüzel kişilere ait KKM bakiyesi 7.3 milyar dolar, gerçek kişilere ait bakiye ise 28.8 milyar dolar seviyesine geriledi.

Kur Riski ve TL’ye Geçiş Teşvikleri

KKM’nin amacı firmaların döviz yerine TL’ye geçişini teşvik ederek kur riskini azaltmaktı. Ancak sağlanan avantajların kaldırılmasıyla KKM hesaplarının işlevi büyük ölçüde sona ermiş oldu.

Ekonomi uzmanları, KKM’nin sona ermesiyle kamu bütçesi üzerindeki yükün azalmasını beklerken, uygulamanın iki yıllık maliyetlerinin kamu kaynakları üzerindeki kalıcı etkisinin tartışılmaya devam edeceğini belirtiyor.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!