• Haberler
  • Memur
  • Hasan Doğan'dan yeni eser: İslâm Hukuku Açısından Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojisi

Hasan Doğan'dan yeni eser: İslâm Hukuku Açısından Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojisi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın özel kalem müdürü olarak görev yapan Büyükelçi Doç. Dr. Hasan Doğan, İslâm hukuku ile ilgili önemli bir kitap yayımladı. Kitabı, 'İslâm Hukuku Açısından Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojisi' adını taşıyor.

Büyükelçi, Doç. Dr. Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın özel kalem müdürü olarak görev yapan bir bürokrat.

Doğan, İslâm hukuku ile ilgili önemli bir kitap yayımladı. Kitabı, "İslâm Hukuku Açısından Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojisi" adını taşıyor. Doğan, kripto paraların fıkıh boyutunu ele alarak, fıkıhçıların kanaatlerini açıklıyor ve bu konuda çeşitli görüşleri sıralıyor. Kitapta, kripto paraların suç vasıtası hâline gelme ihtimali, vergilendirme problemleri ve fıkhi açıdan değerlendirilmesi gibi konular işleniyor. Doğan, Bitcoin'in dinen caiz olmadığı sonucuna varıyor ve kitabında, kripto para işlemlerinin elektrik sarfiyatı gibi ilginç konulara da değiniyor.

Murat Bardakçı, Habertürk'teki yazısında kitaba ilişkin şunları kaydetti:

Devletlûların, yani devlette önemli makamlarda bulunanların dünya kadar bürokratik yük altında kaliteli kitap yayınlamaları pek vakit bulamayacakları için gerçi zordur ama bu işi muvaffakiyetle yapan devlet adamları da çıkmıştır ve böylelerinin hem bizde, hem de Batı’da örnekleri vardır.

(...)

* Doç. Dr. Hasan Doğan, “İslâm Hukuku Açısından Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojisi”.

İlâhiyat ve hukuk tahsili yapmış olan Dr. Hasan Doğan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın senelerden buyana özel kalem müdürüdür ve tâbiri caiz ise Ankara’daki en güçlü bürokrat ve en fazla ulaşılmaya çalışılan kişidir.

Son üç sene içerisinde “İslâm ve Savaş”, “İslâm Hukukunda Barış ve Antlaşma” ve “Çalışma İlişkileri ve Çalışan Hakları” isimli üç eser yayınlayan Hasan Doğan, geçtiğimiz günlerde “İslâm Hukuku Açısından Kripto Paralar ve Blockchain Teknolojisi” isimli bir başka eser verdi.

Şimdiye kadar sadece işittiğim, hakkındaki tartışmalara şahit olduğum ama nasıl çalıştığını hiç merak etmediğim kripto para meselesinin fıkıh boyutunun da olduğunu açıkçası hiç düşünmemiştim...

Dr. Hasan Doğan kitabında meseleyi bu yönden ele alıyor, uzun izahlardan sonra kripto paranın suç vasıtası hâline gelme ihtimalinin bulunması, mal kimliği taşımaması ve vergilendirilmesindeki problemler gibi sebeplerle aleyhinde olan fıkıhçıların kanaatlerini anlatıyor, ardından lehteki görüşleri sıralıyor ve “Faizin İslâm ekonomik sisteminin en önemli kırmızı çizgisi olduğu dikkate alındığında, bu durum kripto paraların meşruiyeti için en önemli müsbet özellik olarak ileri sürülmektedir” diyor.

Netice olarak da Bitcoin’in tedavüle girmesinin insanlar arasındaki para akışını tedavüldeki para miktarını korumakla görevli devlet otoritesine zarar verdiğini söyleyerek Bitcoin ile alım, satım, kira, vesaire işler yapmanın dinen caiz olmadığı neticesine varıyor.

Hasan Doğan’ın kitabından konunun sadece fıkıh boyutunu değil, birbirinden ilginç bazı başka bahisler, meselâ kripto para işlemlerinin yüksek miktarda elektrik sarfına sebep olması, İran’da ülke genelinde kripto para üretimi için bir günde Tahran’ın günlük tüketiminin yarısı kadar elektrik sarfedilmesi yahut elektrik kesintilerinin Bitcoin fiyatlarını düşürmesi gibi hususlarda da bilgi sahibi olabilirsiniz...

Hasan Doğan kimdir?

Büyükelçi, Doç. Dr. Hasan Doğan, 5 Eylül 1977'de Ankara'da doğdu. İlkokulu Ankara Hürriyet İlkokulu'nda tamamladıktan sonra, orta ve lise öğrenimini Ankara Tevfik İleri Anadolu İmam Hatip Lisesi'nde tamamladı. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun olduktan sonra, Atılım Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden de diploma aldı. Öğrenimine devam ederek, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktora derecelerini tamamladı. İslam Hukuku ve Özel Hukuk alanlarında uzmanlaşan Doğan, 2019 yılında Üniversitelerarası Kurul kararıyla doçent unvanını aldı.

Siyasi kariyerine Fazilet Partisi Ankara İl Gençlik Komisyonu'nda başlayan Hasan Doğan, AK Parti'nin kuruluşu sonrasında Genel Merkez Gençlik Kolları Kurucu MKYK üyeliğine seçildi. Parti içinde çeşitli görevlerde bulundu, medyadan sorumlu Başkan Yardımcısı olarak da görev yaptı.

Kamu kariyerinden önce uzun yıllar başkentte Arifan Radyo'da programlar yaptı, çeşitli organizasyonlarda görev aldı. Ankara İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği (ANİMDER) başkan yardımcılığı görevinde bulundu.

2008 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Özel Kalem Müdürlüğü'ne Büyükelçi unvanıyla atandı. Bu görevde, başkanlık ve özel kalem müdürlüğü gibi önemli pozisyonlarda bulundu. Ayrıca darbe girişimi sırasında gösterdiği fedakarlıkla da tanınır. FETÖ'nün darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz 2016'da eşini ve çocuğunu Muğla Marmaris'te bırakarak vatan-millet uğrunda mücadele etti.

Hasan Doğan, evli ve üç çocuk babasıdır. İleri düzeyde İngilizce ve Arapça dillerini akıcı bir şekilde konuşabilmektedir. 

 

Bakmadan Geçme