• Haberler
  • Memur
  • Hazine ve Maliye Bakanlığı Ba-Bs Bildirimlerini kaldırıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı Ba-Bs Bildirimlerini kaldırıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bildirim yükümlülüklerini azaltacak ve elektronik süreçleri yaygınlaştıracak yeni uygulamaların devreye alınacağını duyurdu.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlıkları yürütülen yeni uygulamalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Mükelleflere kolaylık sağlayacak bir dizi tebliğ taslağı üzerinde çalıştıklarını belirten Şimşek, bu taslakları kısa süre içinde kamuoyunun görüşüne açacaklarını ifade etti.

Şimşek, uyumlu mükelleflerin her zaman yanında olduklarını ve onların yükümlülüklerini hafifletmek adına birçok adım atacaklarını vurguladı. “Bildirim yükümlülüklerinin azaltılması, vergiye gönüllü uyumun artırılması ve bürokratik süreçlerin hafifletilmesi amacıyla gider pusulasını elektronik ortama taşıyor, e-Defter uygulamasını yaygınlaştırıyor, Ba-Bs bildirimlerini kaldırıyor ve elektronik tebligatın kapsamını genişletiyoruz” dedi.

Bilanço esasına göre defter tutan mükelleflerin alım ve satımlarını bildirmeleri amacıyla 2008 yılında başlatılan Ba-Bs bildirimlerinin kaldırılacağını açıklayan Bakan Şimşek, bu uygulamanın 1,6 milyon mükellefi ilgilendirdiğini ve elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması ile bu formlara olan ihtiyacın azaldığını belirtti.

Elektronik belge düzenlemelerinin yaygınlaştırılacağına da değinen Şimşek, vergi mükelleflerinin düzenlemesi gereken 9 farklı belgenin elektronik ortamda oluşturulabileceğini ve bu sürecin hem zaman hem de maliyet açısından tasarruf sağlayacağını dile getirdi. Elektronik tebligat uygulamasının kapsamını genişleteceklerini belirten Şimşek, bu sistem sayesinde bugüne kadar 166,5 milyon belgenin elektronik ortamda tebliğ edildiğini ve sadece posta masraflarından 9 milyar liralık tasarruf sağlandığını aktardı.

Bakan Şimşek, mükelleflerin vergisel yükümlülüklerini yerine getiren mali müşavirlere Dijital Vergi Dairesi'nde yetki verilmesi konusunda da kolaylıklar sağlanacağını belirtti. Bu değişiklikle mali müşavirler, mükelleflerin bilgilerine ihtiyaç duymadan kendi bilgilerinin yetkisiyle işlem yapabilecek.

Bakmadan Geçme