• Haberler
  • Aktüel
  • Her 10 kiracıdan 8'i taşınırsa uygun ev bulamayacağını düşünüyor

Her 10 kiracıdan 8'i taşınırsa uygun ev bulamayacağını düşünüyor

IPSOS'un Temmuz ve Ağustos aylarında gerçekleştirdiği araştırma, kiracıların ve ev sahiplerinin yaşadığı sorunları gözler önüne serdi. Kiracılar, taşınmaları durumunda uygun ev bulmanın zor olduğunu belirtirken, ev sahipleri ise kira artışları nedeniyle maddi kayıp yaşadıklarını ifade ediyor.

IPSOS'un Temmuz ve Ağustos 2024 dönemlerinde gerçekleştirdiği araştırma, kiracıların ve ev sahiplerinin kira piyasasındaki mevcut durumu hakkında önemli veriler sundu.

Sözcü gazetesinden Adil Can Sivrikaya'nın haberine göre, araştırmada, kiracılar ve ev sahiplerinin kira artışları ve ev bulma zorluklarına ilişkin görüşleri incelendi.

Ev Sahiplerinin Maddi Kaybı

Araştırma sonuçlarına göre, yeni kira artışlarına rağmen her 3 ev sahibinden 2’si mevcut kiracılarının varlığından dolayı maddi kayıp yaşadığını düşünüyor. Haziran 2022 döneminde bu düşünceye katılım oranı %58 iken, Temmuz 2023 döneminde %70'e yükselmiş. Temmuz/Ağustos 2024 döneminde ise bu oran %67 olarak ölçüldü. Bu sonuçlar, kira artışlarının ev sahipleri üzerindeki finansal etkilerini ortaya koyuyor.

Kiracıların Ev Bulma Sorunlar

Araştırmada dikkat çeken bir diğer bulgu ise kiracıların taşınma durumunda uygun ev bulma konusundaki endişeleri. Her 10 kiracıdan 8’i, taşınmaları durumunda bütçelerine uygun bir ev bulamayacaklarını belirtti. "Bugün taşınmak durumunda kalsanız aynı semtte ihtiyacınıza ve bütçenize uygun başka bir kiralık ev bulabileceğinizi düşünüyor musunuz?" sorusuna verilen yanıtlar ise %80 hayır, %20 evet şeklinde oldu. Bu oranlar, kiracıların mevcut kira koşullarından memnuniyetsizliklerini ve piyasada uygun ev bulma konusunda yaşadıkları zorlukları yansıtıyor.

 

Bakmadan Geçme