• Haberler
  • Memur
  • Her senaryoda emekliye zam yüzde 20'yi geçmiyor

Her senaryoda emekliye zam yüzde 20'yi geçmiyor

Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminleri, emeklilerin ocak ayında alacağı zamma dair hesaplamaları değiştirdi. Üç farklı senaryo ile hesaplanan zam oranları, emeklilerin beklentilerini karşılamaktan uzak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı yeni enflasyon tahminleri, emekli ve memur maaş zamlarına yönelik beklentileri yeniden şekillendirdi. Banka, "yıl sonu enflasyon tahmini", "üst bant tahmini" ve "piyasanın enflasyon beklentisi" başlıkları altında üç farklı senaryo sundu. Bu tahminler ışığında, emeklilerin ocak ayında alacağı zam oranlarının %20'nin altında kalacağı öngörülüyor.

Yüzde 38 Enflasyon Senaryosu:

Merkez Bankası'nın %38'lik yıl sonu enflasyon tahminine göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri ocak ayında %10,65 oranında zam alacak. Memur emeklileri ise toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı zammı alacak, bu da %6,62 oranında bir artış anlamına geliyor. Bu senaryoda emeklilerin alım gücü ciddi şekilde azalacak gibi görünüyor.

Yüzde 42 Enflasyon Senaryosu:

Merkez Bankası’nın üst bant tahmini olan %42 enflasyon gerçekleşirse, SSK ve Bağ-Kur emeklileri %14,65 oranında zam alacak. Memur emeklileri ise %9,70 oranında zam ile yetinmek zorunda kalacak. Bu oranlar, emeklilerin beklentilerinin oldukça altında.

Yüzde 43,31 Enflasyon Senaryosu:

Piyasanın enflasyon beklentisi olan %43,31 tahminine göre, emekliler %15,5 oranında bir zam alabilecek. Memur emeklileri ise %11'lik bir artışla yetine

Bakmadan Geçme