Her yıl 25 milyon kişi aşıyla hayatta kalıyor
Dünya genelinde 25 milyon kişi hastalıkların pençesinden kurtularak hayatta kalmayı başarıyor.
Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı ve Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, aşı uygulamasıyla ölümsek ihtimalî nice hastalığın engellenebildiğini belirtti.
Aşı olmadan, rahatsızlıkları ortadan kaldırmanın cins olmadığının altını çizen Ceyhan, bu sayede özellikle çiçek iktisap etmek üzere, bebek felci ve kızamık hastalıklarının finiş noktasına geldiğine dikkati çekti.
Çocukluk çağlarında şu an düşüncesince 13 aşının rutin takvimde arazi aldığını ve erişkinlerde de dönemsel aşıların yapıldığını anımsatan Ceyhan, "Aşılama ile Türkiye'de değme yıl 14 bin ölümün önüne geçiliyor. Dünyada değme yıl 25 milyon kişi aşılar sebebiyle yaşama tutunuyor" dedi.
Ceyhan, mecburi yapılması müstelzim ve mutluluk kabilinden art ifa kapsamında mevcut aşı çeşitliliğinde Türkiye'nin bölgesindeki devletler süresince geçmiş sıralarda arazi aldığını vurguladı."Bu ölümler, kısaca 550 milyon teklik aşı maliyeti ile önlenebiliyor"
Türkiye'de Ulusal Aşı Programı'nda arazi düzlük aşıların yapılmaması durumunda, bu aşılarla önlenebilen hastalıklara yakalanacak kişi sayısının salname 3 milyon 19 bin 176 bulunduğunu icra ettikleri araştırmayla ortaya koyduklarını özetleyen Ceyhan, ilkah olmaması şeklinde yılda averaj difteriden bin 55, sarılık A'dan 5, sarılık B'den 3 bin 348, kızamıktan 832, kabakulaktan 18, boğmacadan bin 255, bebek felcinden 2, kızamıkçıktan 189, tüberkülozdan 390, tetanostan 91, suçiçeğinden 24, pnömokok menenjitinden 227, zatürreden 6 bin 806 iktisap etmek kabil bütün 14 bin 296 ferdin çağ hayatta olmayabileceğini kaydetti.
Ceyhan, hesaplamalara göre, esbak senelerde ilkah yapılmamış olsaydı, rahatsızlıkların Türkiye'ye maliyetinin aracısız 15,6 bilyon lira, vasıtalı adına da 7,4 bilyon teklik olacağını, bu ölümlerin, kısaca 550 milyon teklik aşı maliyeti ile önlenebildiğini laflarına ekledi.
Kaynak: HABER7.COM