• Haberler
  • Memur
  • İBB'nin Paris'te haftalık 8,8 milyon liraya saray kiralamasına muhalefet de tepkili

İBB'nin Paris'te haftalık 8,8 milyon liraya saray kiralamasına muhalefet de tepkili

İBB'nin Paris'te haftalığı 249 bin avroya saray kiralaması, yüksek maliyeti nedeniyle büyük tepki çekti. CHP içinden ve muhalefetten eleştiriler yükseldi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2024 Paris Olimpiyatları çerçevesinde “İstanbul Evi” adı altında Paris’te ünlü moda müzesi Palais Galliera’yı kiraladı. Ancak bu hamle, hem kamuoyunda hem de muhalefet partilerinde büyük tepkiyle karşılandı. Özellikle, haftalık 249 bin avro (yaklaşık 8,8 milyon TL) gibi yüksek bir kira bedelinin açıklanması, tartışmaları alevlendirdi.

Türkiye gazetesinin haberine göre, İBB Sözcüsü Murat Ongun, gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, Palais Galliera için haftalık 249 bin avro ödendiğini doğruladı. Mekânın kira süresi hakkında bilgi verilmezken, aylık kira bedelinin 35 milyon lirayı bulabileceği belirtiliyor. Ongun ayrıca, tüm masrafların sponsorlar tarafından karşılandığını iddia etti. Ancak sosyal medya kullanıcıları, bu sponsorların kim olduğunun açıklanmasını talep etti, çünkü etkinlikte sponsor logoları görünmedi.

CHP’nin Etkinliği Tepki Çekti

“İstanbul Evi”nin açılışı, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik, 17 belediye başkanı ve ilçe başkanlarıyla birlikte bir parti havasında geçti. Açılışa katılan davetlilere beyaz şarap ve rakı servis edilirken, CHP lideri Özgür Özel’in etkinlikte poz vermesi sosyal medyada geniş yankı buldu. Etkinlikte ayrıca Karsu’nun verdiği konser ve CHP’li ressam Bedri Baykam ile yapılan söyleşi de yer aldı.

Muhalefetten Sert Eleştiriler

Paris’teki bu etkinlik, yalnızca kamuoyunda değil, muhalefet içinde de tepkiye yol açtı. Demokrat Parti Milletvekili Cemal Enginyurt, Özgür Özel’e yönelik olarak “Paris’ten dönüp Türkiye’nin gündemine gelin” eleştirisinde bulundu. Eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kızı Aslı Baykal da sosyal medya üzerinden, Özel ve İmamoğlu’nun Paris Olimpiyatları’nda çekilmiş fotoğraflarını paylaşarak, “CHP Paris’te hayat pahalılığını ve emeklinin sorunlarını değerlendiriyor” yorumunda bulundu. 

MEMUR5.COM editörü, Baykal'ın son mesajlarını derledi.

İBB'nin Paris'te haftalık 8,8 milyon liraya saray kiralamasına muhalefet de tepkili

Aslı Baykal'ın birkaç gündür yaptığı sosyal medya paylaşımlarından bazıları şöyle:

- “İmamoğlu acaba Paris’te ev mi kiraladı, başladığından beri sürekli Paris Olimpiyatlarında görülüyor. Mansur Yavaş’ı da almış yanına bu sefer, ok boyamaya çalışanı da Olimpiyattaki sonuçlar, Türklerin kazandığı başarılar ile Türkiye'nin ne kadar büyüyüp güçlendiğini bir kez daha anlıyoruz. CHP Cumhurbaşkanı adayları düşünüp taşınmışlar, en ufak katkıları olmayan bu durumdan yararlanabilmenin yolunu işi gücü bırakıp topluca Paris’e gidip orada fotoğraf vermek olarak bulmuşlar. Zaten İmamoğlu İstanbul’da durmayı pek sevmiyor. Yazık.”

- “Muharrem İnce haklı olarak ekonomik nedenlerle partisini kapattı, internetten çalışacağız dedi.”

- “Özgür Özel de bir süredir Paris'te yaşıyor, x üzerinden sokak hayvanları mesajı paylaşmış, onda da Aymye görev vermiş, yasayı iptal etsinler diyor.”

- “Özgür Özel ve yanındakiler de CHP'yi kapatıp x ile idare etmeyi düşünüyorlar sanırım.”

- “Yusuf Dikeç gitti, madalyayı aldı, bütün dünyayı kendine hayran bıraktı, günlerdir dünya gündeminde, asaleti ve sadeliği ile Türkiye propagandası yaptı.”

- “Aldıkları oyların hakkını vermek için canla başla çalışıyorlar! Ama İstanbullu ve Ankaralıya borçlular, Paris'te maç izleyip poz vermeyi tercih ediyorlar. Bunu da utanmadan büyükşehir çalışıyor adresinde faaliyet olarak halka sunuyorlar. Sponsorlar SGK borçlarını da öder artık.”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Ahmet Selim Köroğlu ise daha sert bir üslupla, “Saray saray diye yırtınanlar, alın size saray!” ifadelerini kullandı. 

CHP’nin Çelişkisi

CHP’nin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ve Ahlat Köşkü gibi devlet mülklerini eleştirdiği biliniyor. Ancak Paris’te yüksek bedelli bir mekân kiralayarak bu eleştirilerle çelişen bir adım atması, “fakir edebiyatı yapıyorlardı” eleştirilerine neden oldu. CHP’nin bu hamlesi, ekonomik zorluklar ve belediyenin artan borç yükü bağlamında da sorgulanıyor. 

İBB’nin Paris’teki bu hareketi, İstanbul’da suya ve ulaşıma yapılan zamlar ve belediyenin 3 milyar 250 milyon liralık SGK borcu ile birlikte değerlendirildiğinde, halktan ve muhalefetten daha fazla eleştiri alacağa benziyor.

Bakmadan Geçme