İç güvenlik teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamam
TBMM Genel Kurulu'nda, iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
Meclis Genel Kurulu'nda iç güvenlik alanında çeşitli düzenlemeler getiren kanun teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklif, ateşli silahlar ve yetkisiz çakar kullanımına dair ceza hükümleriyle, güvenlik ve kamu düzeni adına bir dizi yenilik içeriyor. 48 maddeden oluşan kanun teklifi, Dahiliye Memurları Kanunu ve bazı kanunlarla yapılan değişiklikleri kapsıyor. Ancak, teklife yönelik muhalefet eleştirileri de yoğun oldu.
CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, kanun teklifini eleştirerek, AKP iktidarının son 22 yılda kadına, çocuğa ve vatandaşa yönelik şiddeti çözemediğini ve bu süreçte hukuk devleti anlayışının zayıfladığını vurguladı. Bülbül, özellikle Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'yle birlikte devletin, parti devleti haline geldiğini iddia ederek, kaymakam ve valilerin parti talimatlarıyla hareket ettiğini belirtti. Ayrıca, mülki idare müfettişlerine verilen geniş yetkileri, bekçilere arama ve tedbir alma yetkisi verilmesini eleştirerek, bu düzenlemelerin güvenlikçi bir yaklaşım sergilediğini söyledi.
Bülbül, özellikle AYM kararlarına rağmen uygulanan baskılara ve halkın özgürlüklerinin kısıtlanmasına dikkat çekti. 34 bin 197 silahlı şiddet olayına dikkat çeken Bülbül, Türkiye'nin ruhsatsız silah kullanımında Avrupa'da birinci olduğunu, buna karşın yasal düzenlemelerin şiddeti engellemeye yönelik olmadığını savundu.
Teklifin içeriğinde yer alan maddelerle, güvenlik güçlerinin ve mülki idare amirlerinin yetkilerinin arttırılması, bazı kesimler tarafından eleştirilirken, hükümet cephesinden bu düzenlemelerin kamu güvenliğini sağlamak adına gerekli olduğu ifade ediliyor. Sonrasında yapılan görüşmelerin ardından Meclis Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder, Genel Kurulu 20 Kasım 2024 tarihinde açılmak üzere kapattı.