• Haberler
  • Aktüel
  • İki bin lira kredi alan üniversiteli, memleketine iki kere gidip dönemiyor

İki bin lira kredi alan üniversiteli, memleketine iki kere gidip dönemiyor

Büyük şehirlerde okuyan üniversite öğrencilerinin ulaşım maliyetleri, burs alan gençlerin bütçesini zorluyor. 2 bin lira kredi ile memlekete dönüş yapmak neredeyse imkansız hale geliyor.

Üniversite öğrencileri yeni eğitim yılına başlarken, büyük şehirlerdeki üniversitelere devam eden gençlerin ulaşım maliyetleri burs alan öğrenciler için büyük bir yük oluşturuyor.

Cumhuriyet gazetesinden Eylül Barut'un haberine göre, Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) öğrencilere verdiği burs ve kredi miktarı, güncel olarak 2 bin TL iken, ulaşım masrafları bu bütçeyi aşıyor.

Örneğin, Ankara'da bir üniversiteyi kazanmış İç Anadolu Bölgesi'nden gelen bir öğrenci, otobüsle Ankara'ya ulaşmak için ortalama 400 TL ödüyor. Karadeniz ve Akdeniz Bölgesi'nden gelen öğrenciler için bu maliyet ortalama 700 TL, Marmara ve Trakya'dan gelenler için 750 TL, Ege Bölgesi'nden gelenler için ise 800 TL'ye çıkıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nden gelen bir öğrenci ise bu yolculuk için yaklaşık 1440 TL harcamak zorunda kalıyor. Bu durumda, İç Anadolu'dan gelen bir öğrenci memleketine bir ay içerisinde iki kez gitmek istese, toplam 1600 TL yol parasına ödüyor, bu da bursun büyük bir kısmını kapsıyor. Doğu Anadolu Bölgesi'nden gelen bir öğrenci ise bursuyla memleketine gidip dönemiyor.

Tren hatları da yetersizliğiyle dikkat çekiyor. İç Anadolu'dan İstanbul'a Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile gitmek ortalama 750 TL tutuyor. Ege Bölgesi'nden İstanbul'a YHT hattı bulunmuyor ve mevcut trenlerin fiyatları ortalama 900 TL civarında. Doğu Anadolu Bölgesi'nden İstanbul'a doğrudan trenle ulaşmak ise 1300 TL'yi bulabiliyor.

İzmir'de ise uçak biletleri genellikle bir aylık KYK bursunun iki katı kadar bir maliyet oluşturuyor. Ege Bölgesi'nde yer alan bir kentten İzmir'e ulaşmak ortalama 500 TL'yi bulurken, diğer bölgelerden İzmir'e ulaşım maliyetleri ise bin TL'nin altında olmuyor. Bu durum, öğrencilerin ailelerini ziyaret etme isteğini ekonomik açıdan karşılamanın oldukça zor olduğunu gösteriyor.

 

Bakmadan Geçme